3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Augusztusi szintekre esetek vissza a vezető amerikai tőzsdemutatók, miután 2-3 százalékos mínuszt szedtek össze hétfőn.

A hét első kereskedési napján a Dow Jones 30-as indexe 312,47 ponttal, 1,92 százalékkal, 16 002,2 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató újra 1900 pont alatt, egészen pontosan 1881,85 ponton fejezte be a napot, miután 49,49 ponttal, 2,56 százalékkal esett. A Nasdaq Composite pedig 142,53 ponttal, 3,04 százalékkal csökkent és 4543,97 ponton zárt.

Kína és a ...

Az indexek hétfői esését tőzsdei elemzők a kínai gazdasági növekedéssel szemben kialakult akut piaci aggodalmaknak tulajdonították. A hétfőn közzétett adatok szerint a kínai vállalatok nyeresége az elmúlt hónapban 8,8 százalékkal csökkent.

Az értékpapírpiacokon attól tartanak, hogy a kínai gazdasági növekedési ütem lassulásának világkereskedelmi következményei nyomot hagynak az erősen exportérdekelt amerikai vállalatok negyedéves eredményén is.

A kínai gazdasági növekedési kilátásokkal kapcsolatban a Citigroup hétfőn 2016-os világgazdasági növekedési előrejelzését 3,1 százalékról 2,9 százalékra csökkentette havi jelentésében. A májusi prognózis még 3,5 százalék volt.

"Mihelyt az árfolyamok csökkennek, mindenki azonnal Kínát veszi elő" - mondta John Manley, a Wells Fargo Fund Management szakértője. Jól jönne némi bizonyíték arról, hogy a kínai gazdasági növekedés nem is lassul olyan nagyon és a vállalati eredmények is rendben lesznek - tette hozzá.

Quincy Krosby, a Prudential Financial szakértője szerint mindaddig a mostanihoz hasonló ingadozásra kell számítani, "amíg nem találunk valamit, ami határozottan felfelé terelné az árfolyamokat".

a kamatemelés

Az árfolyamok hétfői csökkenéséhez a kínai tényező mellett hozzájárult a Fed közelgő, még az idén várható kamatemelésre tett újabb jelzés is. A New York Fed elnöke William Dudley a Wall Street Journal lapnak adott interjúban kijelentette, hogy véleménye szerint a kamatemelésre még az idén sor  kerül. A Fed gazdaságösztönző céllal immár közel hét éve tartja zéró közeli szinten az irányadó kamatot.

A lakossági kiadások vártnál nagyobb augusztusi növekedéséről hétfőn kiadott adat is a Fed idei kamatemelésének valószínűségét erősítő tényezők közé sorolt be.

Keith Bliss, Cuttone & Co. brókercég alelnöke szerint a részvényárfolyamokra rosszabb hatással lehet az, ha a Fed nem emeli meg az alapkamatot, mintha megemeli. "Ha a gazdaság nem képes elviselni egy 25 bázispontos kamatemelést, akkor sokkal nagyobb bajban vagyunk mint gondolnánk" - fogalmazott.

A hétfői árfolyamcsökkenés leginkább nyersanyagipari papírokat érintette, az Alcoa alumíniumipari konszern részvénye azonban a csökkenő trenddel szemben is négy százalékkal erősödni tudott annak köszönhetően, hogy a cég bejelentette kettéválását egy nyersanyagipari és egy feldolgozóipari vállalatra.

A Volkswagen részvényének amerikai letéti jegyei nyolc százalékkal gyengültek a volt vezérigazgató, Martin Winterkorn ellen indított ügyészségi vizsgálat miatt.

Az olaj ára is nagyot esett hétfőn, az amerikai WTI nyersolajé a határidős piacon 2,80 százalékkal hordónként 44,42 dollárra, a Brent nyersolajé 2,52 százalékkal hordónként 47,38 dollárra.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!