<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

'''Egyre komolyabb méreteket ölt egy esetleges világjárványtól való félelem, miután Mexikóban már több mint száz ember halt meg az influenzajárványban, és már az Egyesült Államokban, valamint Európában is találtak gyanús eseteket. A félelmek a tőzsdére is hatással vannak: hétfő reggel óta szinte minden piacon esnek a részvényárak, azonban egyes szektorok ellenállnak.

Egyre komolyabb méreteket ölt egy esetleges világjárványtól való félelem, miután Mexikóban már több mint száz ember halt meg az influenzajárványban, és már az Egyesült Államokban, valamint Európában is találtak gyanús eseteket. A félelmek a tőzsdére is hatással vannak: hétfő reggel óta szinte minden piacon esnek a részvényárak, azonban egyes szektorok ellenállnak.

A jelek szerint leginkább a légitársaságok és a turisztikai cégek részvényeit érinti a járvány miatti pánik, ugyanis a befektetők attól tartanak, hogy egyre kevesebbet fognak utazni az emberek, sőt már az is felvetődött, hogy egy esetleges világjárvány idején a nagy légitársaságok több járatukat be is szüntetik. Ez persze közvetetten hatással lehet az olaj iránti keresletre, illetve a nyersanyag árára is, de annyira még nem nagy a pánik.

Ázsiából indult az esés

Hétfőn reggel Ázsiában a vezető részvényindexek többsége gyengüléssel zárta a napot, főleg a hongkongi tőzsde 2,7 százalékos visszaesése volt jelentős. A Távol-Keleten is leginkább a légitársaságok vezették lefelé a piacokat: az Air China részvényei 13 százalékkal lettek olcsóbbak, az ausztrál Quantas 4 százalékkal lett olcsóbb, míg a Singapore Airlines 4,7 százalékot bukott. A vesztesek közé tartozott a kínai China Yurun Food Group is, melynek árfolyama 10 százalékot esett, a cég egyébként a legnagyobb kínai sertésfeldolgozó.

A légicégek bukását a gyógyszergyártók javulása sem tudta ellensúlyozni, pedig a szektor legtöbb képviselője jelentősen drágulni tudott. A japán Chugai Pharmaceutical például 14 százalékos ugrást produkált. A svájci Roche japán leányvállalata gyártja ugyanis a Tamiflu nevű gyógyszert, mely a hírek szerint védelmet nyújt a jelenleg kialakult influenzavírus ellen.

Az ázsiai befektetők reakcióihoz hozzájárul, hogy még élénken él emlékezetükben a SARS-vírus 2003-as pusztítása, melyben több mint hétszázan haltak meg a régióban.

A mostani pánik nyertesei között lehetnek még az állatgyógyszereket, vakcinákat előállító nagyvállalatok, mint például az amerikai GlaxoSmithKline és a Sanofi-Aventis, melynek papírjai 2,3 százalékkal drágultak a frankfurti tőzsdén,

A nap első felében arról érkeztek hírek, hogy már Európában is találtak gyanús megbetegedéseket, így könnyen elképzelhető, hogy az influenzajárvány hamarosan a kontinensen is felüti fejét. A legtöbb nagy európai ország már óvintézkedéseket vezetett be, és egyre többen szorgalmazzák, hogy az Unió egységesen tiltsa meg a mexikói sertés importját.

Nyugat-Európa vezető tőzsdéin hasonló tendenciák érvényesülnek, mint reggel Ázsiában: a légitársaságok és a turisztikai cégek papírjai meredeken esnek, miközben a gyógyszergyártók hasznot húznak a pánikból. Az Air France-KLM részvényei 7,4 százalékkal voltak olcsóbbak kora délután, mint a pénteki záráskor, míg a British Airways 8,4 százalékot veszített értékéből. A fapados cégek sem úszták meg esés nélkül, a Ryanair és az EasyJet papírjai is meredeken lefelé fordultak.


Az elemzők szerint a légiipari cégek számára komoly kihívást jelenthet, ha valóban kialakul egy világjárvány, illetve ha nem csillapodik a pánik a következő napokban. Ugyanakkor a német Lufthansa vezetője délelőtt még arról számolt be, hogy a mostani pánik hatásai egyelőre meg sem közelítik a 2003-as SARS-járvány idején tapasztaltat, a légitársaság szerint egyelőre nem látszik, hogy kevesebbet utaznának az emberek.

Csak a Richter tartotta magát

Egyelőre túlzás lenne azt állítani, hogy a magyar piacra jelentős hatással van a világszerte uralkodó pánik, azonban az feltűnő, hogy a Richter kivételével minden részvény veszített értékéből. Azaz a BÉT-en is a gyógyszergyártók eddig a nap nyertesei: a Richter-papírok ugyan 1,2 százalékkal visszaestek délutánra, de a nap első felében pluszban voltak. A kispapírok közül még a Phylaxiát érintheti valamennyire a járvány, mivel a cég állatgyógyszerek gyártásával is foglalkozik, azonban az árfolyamon egyelőre nem látszik a hatás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.