2008. szeptember 19. 15:04

Komoly visszapattanásra számít a Generali Alapkezelő a részvénypiacokon az elmúlt napok pánikhangulata után. Az alapkezelő részvényportfólió-menedzsere szerint többnapos rally jöhet most a piacokon.

Véget ért az elmúlt napok pánikhangulata, az amerikai kormány mentőakciója várhatóan nem csak egynapos rallyt fog eredményezni a piacon - véli Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere. Szerinte az előző hetekben különösen túladott szektorokban jelentős visszapattanás jöhet, több hónapos időtávon viszont megmaradhat a bizonytalanság.

"Az orosz részvénypiacon az előző napokban a befektetők kényszerlikvidálása zajlott, a hozam-kockázati kilátások megítélésünk szerint már néhány hónapos távlatban is nagyon attraktívvá teszik a világ egyik meghatározó olaj- és nyersanyagexportőrének részvénypiacát" - olvasható a Generali Alapkezelő elemzésében. Az elmúlt évek alatt az olajárak folyamatos emelkedése olyan devizatartalékokhoz juttatta Oroszországot, hogy az ország gazdasági és politikai vezetőinek képesnek kell lennie kezelniük egy olyan krízist, amely most fenyegeti a bankrendszer szereplőit és a gazdaságot.

OTP: hosszabb távon érdemes pozíciókat építeni, de van más alternatíva is

A globális hangulat a pénzügyi válság tavalyi kirobbanása óta nem kedvez a bankszektor reprezentánsainak, így inkább az árfolyamok erőteljes ingadozását érdemes kihasználni. Természetesem a hosszabb távon gondolkodó befektetőknek célszerű lehet óvatosan megkezdeni nagyobb pozíciók kiépítését, de megítélésünk szerint a jelenlegi piaci környezetben léteznek attraktívabb alternatívák.

Az OTP részvények értékeltsége – ahogyan évek óta mindig, most is – a legkedvezőbb a régiós szektortársakat nézve, azonban a következő évek növekedési kilátásait mérlegelve az osztrák bankok – Erste, Raiffeisen – vásárlása meggondolandó alternatíva. Az OTP az elmúlt években új, gyorsan növekvő piacokra (pl. orosz, ukrán) lépett be, a jelenlegi tőkepiaci hangulatban mindez megnövekedett kockázatot és bizonytalanságot, semmint lehetőséget jelent. Ugyanakkor arról sem szabad elfelejtkezni, hogy az inflációs várakozások mérséklődésével a régió piacai közül Magyarországon lehet a legnagyobb tere egy hozamcsökkenésnek, amely középtávon segítheti az OTP részvényeinek felértékelődését.

MOL: év végéig 15-20%-os felértékelődés is bekövetkezhet

Az előző két nap alulteljesítése és árfolyamzuhanása a MOL és az OMV részvényeit az orosz papírok mellett a legolcsóbban árazott integrált olajcégekké tette Európában, ennyire jelentős árazási diszkont pedig még egy nyomott környezetben sem maradhat fenn sokáig, főként akkor nem, ha az olaj- és nyersanyagárak stabilizálódása segíti a szektor újrafelfedezését. Ugyanakkor a momentumot jelentő sztori egyelőre hiányzik mindkét társaság háza táján. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kínosan félresikerült felvásárlási sztori óta mindkét menedzsment megítélése igen kedvezőtlen a professzionális befektetők körében. Összességében a jelenlegi szintekről akár az év végig is jelentős, mintegy 15-20%-os felértékelődésre számítunk ezen két részvény esetében.

Nyersanyagpiacok: lassú stabilizálódás az idei évben

A fekete arany és a vele párhuzamosan jelentősebben eső nyersanyagok piacán az árak lassú stabilizálódására számítunk idén. Miközben a globális gazdasági problémák továbbra is mérsékelhetik a fejlett piaci keresletet, a világ meghatározó exportőreinek már nem érdeke egy további nagyobb áresés elszenvedése. Véleményünk szerint a hosszabb távú emelkedő trend nem sérül majd az olaj piacán, éppen ezért néhány év távlatában nagyon optimisták vagyunk a szektor tőzsdei reprezentánsaival kapcsolatban, melyektől a vonzó értékeltségek ellenére igyekeztek szabadulni a befektetők az elmúlt időszakban.