2007. augusztus 27. 06:56

Pénteken a kedvező amerikai makroadatok lendületet adtak az ottani piacoknak, és ma Ázsiában is erősödtek a piacok. A pozitív hangulat ránk is átragadhat.

A pénteki nap után tovább tarthat itthon is a pozitív korrekció, ugyanakkor érdemes észnél lenni, nem múlt el teljesen a veszély.

A reggeli nyitást követően, ha sikerült áttörnie a Buxnak a 27 ezer pontos szintet, úgy a 27350-27650 közötti sávig könnyedén felugorhat, ez azonban megállíthatja. Ha ezt az akadályt is vesszük, akkor kitörhetünk az elmúlt hetek negatív trendjéből, erre azonban nem mernénk "All in"-t mondani .

Ráadásul ma itthon kamatdöntés várható, ami kivárást hozhat, bár tény, ez elsősorban inkább a forint piacára fog közvetlenül hatni. Noha az MNB-től a többség nem vár további kamatvágást (a legutóbbi 25 bázispontos csökkentéskor sem vártak), a mai ülésre érdemes figyelni. Egymással ellentétes várakozások is vannak persze, míg a BNP Paribas kifejezetten valószínűnek tart egy negyed százalékpontos magyarországi kamatcsökkentést, addig Goldman Sachs például kizárja azt. Előbbi cég elismeri, hogy e véleményével "szembemegy a konszenzussal", indokai között szerepel azonban, hogy a forint legutóbbi gyengülésével együtt is folytatódni látja a dezinflációs folyamatot. Az igen gyenge második negyedévi GDP-növekedés mellé szeptemberben még támogató bázishatások is belépnek; ezek együttes hatására a BNP Paribas szerint decemberre meredeken 5,0-5,5 százalék közé süllyed a 12 hónapra számolt magyarországi infláció, 2008 elejére pedig 3,0-4,0 százalékra esik tovább.

A Goldman Sachs hétvégi előrejelzése szerint mindazonáltal a globális kockázatvállalási hajlam legutóbbi megingása "igen bizonytalanná" tette a hétfői MNB-ülés kimenetelét; a ház mindenesetre tartásra módosította korábbi kamatcsökkentési előrejelzését. Jóllehet a kockázatvállalási hajlam valamelyest javult az elmúlt napokban, a forint a múlt hetet egy hónappal ezelőtti szintjénél 5 százalékkal gyengébben zárta. A ház szerint a gyenge második negyedévi növekedés ismeretében az MNB-t "nem feltétlenül aggasztja túlzottan" a gyengébb forintárfolyam, elgondolkoztató lehet azonban az árfolyam változásának gyorsasága, a legutóbbi forinterősödés törékenysége, és ennek lehetséges hatása az inflációs várakozásra.

A hazai és nemzetközi tőzsdék figyelmére tarthatnak igényt a délután - közép-európai idő szerint - négy órakor megjelenő újabb fontos amerikai ingatlanpiaci adatok, amelyek az optimizmus, vagy az újabb aggodalmak számára adnak jelzést.

A napi előzetesben érdemes megemlíteni, hogy a Mol továbbra is szorgosan gyűjtöget, a cég pénteken 85.000 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 26.484 forintos átlagáron.

Update 1

Felfele kezdett, de bizonytalan a piac, nagyjából így lehetne összefoglalni az első bő félóra kereskedését.

A Bux a nap elején áttörte a 27 ezer pontos szintet, úgy tűnt határozott irányt vesz, majd megjelentek az eladók, és immár az említett határon vívódik.

Ennek megfelelő mozgást végez a két nagy, a Mol és az OTP is. Előbbi 105 Ft pluszban 27050-en áll, míg a bankrészvény 51 forintot ugrott, és 9150.
A Richter 0,5%-ot (36200), a MTelekom pedig 0,77%-ot (913) tudott felfele mozdulni.
A small cap papírok is hasonló, 0,5-1 százalék körüli erősödést mutatnak.

Update 2

Nincs nagy pörgés (délben kb. 6 milliárd volt a részvénypiac forgalma), és ez az árakon is látszik. A +100-150 pontra nagyjából beállt a piac, és az elmúlt 1,5-2 órában nem is nagyon ugrál
Várhatóan az amerikai nyitást követően jöhet némi pezsgés, addig nagy változások nem lesznek.


Miközben a "nem elsőrendű válság" általában menekülésre késztette a befektetőket a hitelpiacokról, az amerikai pénzintézeti vezérigazgatók és más bennfentesek tizenkét éve nem látott mennyiségben és értékben vásároltak részvényeket saját vállalataikból augusztusban, derül ki a Bloomberg ügynökség hétfőn közölt összesítéséből. Ez arra vall, hogy a vezetők bíznak cégeik egészségében, de mindenesetre abban, hogy a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsön-adósokk fizetési nehézségei okozta leolvadás átmeneti lesz, és utána drágulás vár a részvényekre.

Az S & P 500-as tőzsdemutatóban lévő bankok, fogyasztási hitelintézetek és biztosítók vezetői augusztusban 26,9 millió dollárt költöttek saját cégeik részvényeinek vásárlására. Eközben a S & P 500-as a legutóbbi, július 19-én elért rekordja óta négy éven belül a legnagyobbat zuhant, a benne lévő cégek piaci értéke e hónap közepére 1,41 billió dollárral csökkent. Ennél nagyobb értékben utoljára 1995. októberben vásároltak pénzintézeti részvényeket azok vezetői, akkor 37,2 millió dollárt költöttek erre. Ez három hónappal az után volt, hogy a Fed megkezdte enyhítési ciklusát a 6 százalékos rekord alapkamatról indulva.


Közzétette az OTP is a pénteki sajátrészvénnyel kapcsolatos tranzakcióját:
Az OTP Bank augusztus 24-én 34 ezer darab OTP törzsrészvényt vásárolt 8.907 forintos átlagáron.


Erősödéssel nyitott a forint a bankközi kereskedelemben hétfőn reggel, az eurót kilenc óra után 256,90/257,00 forinton jegyezték, egy forinttal gyengébben a péntek délutáni 257,90/95 forintnál. A londoni bankszünnap miatt a kereskedők csendes, eseménytelen napra számítanak, amit az MNB kamatdöntése sem fog nagyon felkavarni. A pénzpiaci befektetők javuló kockázatvállalási hajlandóságának és az eurónak a hozamelőny üzletek legfőbb finanszírozási forrása, a jennel szembeni enyhe visszaerősödésének tükrében alapvetően erősödő tendencia várható a forint és régiós társai esetében. A dollárt 187,90/188,00 forinton jegyezték hétfő reggel, gyengébben a pénteki 189,15 forintnál.

Update 3

Hát erősen törékeny az optimizmus, az amerikai kezdés jól el is bizonytalanította a magyar tőzsdét, ám végül 27009.62 ponton (+147.57, +0.55%) zártunk.

A bizonytalanságot az okozta egyébként, hogy tovább romlott az amerikai ingatlanpiaci helyzet. A múlt hónapban is estek a használt lakások eladási adatai. Az adat (Home Sales) így ötéves mélypontra került, miután júliusban a 0,2 százalékos volt a visszaesés. Éves szinten 5,75 milliós eladást jelentett júliusban. Problémát jelent, hogy az árak esése is folytatódott, az eladott ingatlanok értékének havi csökkenésének átlaga 0,6 százalékot ért el.

Mindezek hatására a Dow -40 és -60 között ugrál, ahhoz, hogy komolyabb változást gyakoroljon a piacokra vagy pluszban kellene zárniuk vagy egy komolyabb mínuszt behúzniuk. Ez így indukátornak kevés

Visszatérve a pesti parkett eseményeire, a forgalom alapján totális kivárás volt, rég nem látott gyér kereskedés jellemezte a mai napot. A részvényszekcióban mindössze 12 milliárd forintért kötöttek üzleteket.

A nagyobb papírok mindegyike pozitív tartományban maradt, bár például az OTP mindössze csak egy forinttal (9100). A Mol végül 0,9%-ot (27190) erősödött, a MTelekom pedig 1,43-at (919). A gyógyszerpapírokat tekintve az Egis zárt jobb napot (22135, +0,66%), a Richter 0,3%-ot emelkedett (36100 Ft). A kicsik közül a Genesis, a Rába és a Humet tudott az átlagnál jobban erősödni.

Tovább erősödött a forint a budapesti bankközi devizapiacon hétfőn. Délután négy óra körül 255,80/256,00 volt az euró árfolyama a péntek délutáni 257,90/95 és a hétfő reggeli 256,90/267,00 forint után. A nap során gyenge likviditás mellett 257,20, illetve 255,50 forint is volt az euró. A dollár árfolyama hétfő délután 187,40/60 forint volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.