3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A megfelelő döntés született meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden megtartott közgyűlésén a kereskedési rendszer cseréjével kapcsolatban a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének álláspontja szerint, amely a brókercégek közül a legnagyobb tulajdoni hányaddal rendelkezik a tőzsdében.

A társaság szerdai közleményében Eddy D'Hertoge, a KBC Securities Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója, aki a BÉT felügyelőbizottságának is tagja, úgy nyilatkozik, hogy a KBC Securities alapvetően semleges álláspontot képviselt a BÉT kereskedési rendszere körül kialakult vitában. A társaság híve a fejlesztésnek, így akár a magyar tőzsdét kiszolgáló MMTS rendszer lecserélésének is, ugyanakkor az időzítést több okból ők sem tartották megfelelőnek - teszi hozzá.

A BÉT kereskedési rendszerének cseréjéről mintegy két éve folyó vita után a keddi közgyűlésén az a döntés született, hogy a rendszercsere projekt 2012 januárjában kezdődik el. A bevezetendő új kereskedési rendszer a Deutsche Börse-NYSE/Euronext közös új kereskedési rendszere lesz. A közgyűlés a konkrét üzleti modell elfogadásáról egy későbbi időpontban dönt. A határozatot a tulajdonosok egyhangúlag támogatták.

A KBC Securities szerint a határozatból az tűnik ki: egyelőre az sem biztos, hogy a BÉT milyen új kereskedési rendszert vezet majd be. Az ütemezés és a bevezetés pontos módja pedig végképp ismeretlen. D'Hertoge szerint azonban van esély rá, hogy 2012 januárjáig eldőljön, a BÉT-nek a Deutsche Börse és a Wiener Börse által is használt Xetra rendszert, vagy azt az UTP-t érdemes inkább bevezetnie, amely az NYSE-Euronext csoport tőzsdéin működik. Véleménye szerint elhanyagolható az esélye, hogy ezeken kívül egy harmadik rendszerre essen a választás.

A közlemény szerint a KBC Securities csoport több más börze mellett a Deutsche Börse, a Euronext, valamint a Wiener Börse tőzsdéinek is teljes jogú tagja. Ez azt jelenti, hogy a Xetra és az UTP kereskedési rendszereket is hosszú ideje használja, így a budapesti rendszer cseréje a társaság számára nem jelent majd kihívást. Hozzáteszik, hogy ezzel a KBC Securities szinte egyedülállóan kedvező helyzetben van a magyar tőkepiacon, miközben számos versenytársuk egyelőre ezen közvetlen rendszerkapcsolatok egyikével sem rendelkezik.

A kereskedési rendszer cseréjének időzítését szintén ellenző hazai befektetési szolgáltatók egyebek közt éppen azzal érveltek, hogy számukra többletköltséggel jár az átállás, és ezzel hátrányba kerülnek az eredetileg tervezett Xetra rendszert már használó külföldi piaci szereplőkkel szemben, akik így könnyebben hozzáférhetnek a magyar piachoz, és forgalmat vonhatnak el a hazai cégektől.

A Budapesti Értéktőzsde legnagyobb, 68,8 százalékos tulajdonosa a bécsi tőzsdét is tulajdonló CEESEG AG és az Österreichische Kontrollbank AG alkotta osztrák konzorcium. A KBC Securities 5,2 százaléknyi részvénnyel rendelkezik, ezzel a 6,95 százalékot birtokló Magyar Nemzeti Bank után a harmadik legnagyobb tulajdonos. A többi részvény többnyire brókercégek és magánszemélyek tulajdonában.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!