Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az Államadósság Kezelő (ÁKK) Zrt. amerikai dollárban denominált 10 éves futamidejű benchmark kötvénykibocsátás megszervezésére adott megbízást a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és Goldman Sachs pénzintézeteknek.

16:33

Jócskán csökkent a végső felársáv. A kiemelkedő keresletnek is köszönhetően a kezdetekhez képest többb tíz bázisponttal mérséklődött a hozamfelár. A Reuters információi szerint a végső felársáv 325-330 bázispont között lehet. 

A 10 éves amerikai kötvények hozama 2,68 százalékon áll jelenleg, így egyre valószínűbb, hogy 6 százalék alatt történhet meg az értékesítés. 

16:10

Piaci információk szerint 10 milliárd dollár felett jár az összesített ajánlati könyv a magyar dollárkötvénynél. A februári kötvénykibocsátásunknál 9 milliárdos volt az értéke az ajánlati könyvnek. 

15:33

340 bázispont körüli szintre mérséklõdött az eredeti 350-360 bázispontos felársáv a hivatalos árazási indikációra - írja a Reuters egy kibocsátásban részt vevõ banki forrásra hivatkozva. Információk szerint az ázsiai és európai ajánlati könyveket feltételesen már lezárták, az amerikaiakat pedig a következõ órákban fogják zárni.

11:40

A kibocsátásra és az árazásra a piaci körülmények függvényében kerül sor - jelentette be hétfőn az adósságkezelő.

Az előzetes felársáv a a 10 éves dolláralapú amerikai államkötvény jelenleg 2,7 százalékos hozama felett 350-360 bázispont lehet - értesült a Reuters piaci forrásokból. Ez 6,2-6,3 százalékos hozamot jelentene.

Előzmények

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter november 6-án a Bloomberg hírügynökségnek azt mondta: nagyjából kétmilliárd dollár értékű lesz az a kötvénykibocsátás, amelyet a magyar állam az év végéig szeretne végrehajtani. "A februári kötvénykibocsátáskor az volt a kormány szándéka, hogy 2 milliárd dollár bevételre tegyen szert és nagyjából ez az az összeg, amelyre számítani lehet az év hátralevő részében végrehajtandó kötvénykibocsátáskor is" - mondta a miniszter.

Varga Mihály ugyanakkor három nappal később a Hír TV P8 című műsorában arról beszélt: a kormány még nem döntött arról, hogy az idén végrehajt-e kötvénykibocsátást, de elgondolkozik azon, hogy érdemes lenne "bespájzolni" a jövő év első felében lejáró nagyobb összegek törlesztésére.

A nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott: "még nincs 100 százalékos meggyőződésünk, hogy az idén kell kötvénykibocsátást végrehajtani", az idei év adósságfinanszírozása rendben van, vagyis ha Magyarország egy fillért nem vesz fel devizában külföldi piacokon, akkor is kényelmesen tudja törleszteni lejáró hiteleit. Jövőre ugyanakkor van néhány olyan nagyobb összeg, amelyet törleszteni kell, ezért a jelenlegi kedvező piaci hangulatban érdemes azon elgondolkozni, hogy "most bespájzoljunk" - mondta Varga Mihály. A magyar állam 2013 februárjában 3,25 milliárd dollár névértékű öt- és tízéves kötvény sikeres kibocsátásával tért vissza a nemzetközi tőkepiacra 21 hónap után.

A Morgan Stanley bankcsoport azt írta szeptemberi elemzésében: az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Fed) váratlan döntése - a havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő program változatlanul hagyása - teremtette kedvező környezetben az alkalmat kihasználva Magyarország visszatérhetne az elsődleges tőkepiacra, és az év végéig 1,5-2,5 milliárd dollár értékben bocsáthatna ki kötvényt. Magyarország szeptember 17-én ötmilliárd dollárig terjedő dollárkötvény-kibocsátási szándékot jelentett be az amerikai értékpapír-felügyeletnél (SEC).

Pár hete az mfor.hu is arra kereste a választ egy cikkében, hogy vajon mikor léphetünk ki a nemzetközi piacokra. Az indok minden bizonnyal abban rejlik, hogy az adósságkezelő semmiképpen sem szeretné veszélyeztetni az államadósság idei csökkenését. Ehhez nem haladhatja meg a GDP-arányos 79,8 százalékos szintet. A harmadik negyedévben egyébként 79,7 százalékos volt ez a mutató, ami enyhe csökkenést jelent a jelenlegi adatok ismeretében az előző negyedévhez képest (a nettó adósság viszont folyamatosan nő)

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.