TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. augusztus 4. 08:14

Az amerikai jegybank továbbra is a lassú gazdaság és a magas infláció között őrlődik, várhatóan júliusi ülésén változatlanul hagyja majd a kamatot.

Az emelkedő munkanélküliség, a szaporodó hitelproblémák és az ingadozó energiaárak teszik nehézzé a Fed életét mostanában. Ben Bernanke jegybankelnök továbbra is kitart amellett, hogy megpróbálja megtalálni a helyes utat, vagy legalábbis legkevésbé fájdalmas utat a gazdaság talpraállításához.

A Fed döntéshozóinak két problémával kell szembenézniük: a lassuló gazdasággal és az emelkedő inflációval. Ha az egyiket megoldják, akkor a másik súlyosbodik. Az elmúlt egy évben a jegybank megpróbálta felpörgetni a gazdaságot sorozatos kamatcsökkentésekkel, ez viszont az infláció elszabadulásához vezetett. Most az elemzők arra számítanak, hogy kedden változatlanul 2 százalék marad a kamatszint.

A kamattartással a Fed a kivárás politikáját képviselheti. Az utóbbi hetek olajárzuhanása után elképzelhető, hogy a döntéshozók kivárnak, hogy hogyan alakul a nyersanyag árfolyama. Ha ugyanis a zuhanást sikerülne hosszabb távon tartani, akkor csökkenne az inflációs nyomás, az egyik probléma máris megoldódna.

Az elemzők szerint a keddi ülés után továbbra is 2 százalék lesz az alapkamat, a hitelek irányadó kamata pedig marad 5 százalékon. Az elmúlt egy év folyamatos kamatcsökkentései után júniusban elfogyott a Fed mozgástere, a mostani 2 százalékos kamatszintet már nem nagyon lehet tovább csökkenteni. Ráadásul a további kamatcsökkentések még jobban felgyorsították volna az inflációt, és a lakáspiaci válság terjedését okozták volna.

A múlt hét végén aztán újabb probléma jelentkezett: a munkanélküliség 5,7 százalékra emelkedett, ebben az évben már közel félmillió ember veszítette el az állását. Az elemzők most arra számítanak, hogy a jövő év közepére 6,5 százalékig emelkedhet a munkanélküliség mértéke.

A gazdaság felpörgetését sem sikerült elérnie a Fed-nek: az első negyedéves 0,9 százalékos bővülés után a becslések szerint a második negyedévben 1,9 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság, de ez jórészt az adóvisszatérítéseknek köszönhető. Ráadásul a tavalyi negyedik negyedév növekedési adatát negatívra módosították a hatóságok.

A legtöbb szakember szerint a Fed keddi ülése inflációs válságértekezletként is felfogható majd. Várhatóan megpróbálnak megoldást találni arra, hogyan tudnák tartósan csökkenteni a fogyasztói árak emelkedését anélkül, hogy kamatot emelnének.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.