3p

Csökkent a használatba vett lakások, és az új lakásépítési engedélyek száma is az előző év azonos időszakához képest a KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint. A fejlesztők óvatossága már az elmúlt időszakban is tetten érhető volt, több beruházás indítását is elhalasztották, mások pedig lassítottak a meglévő projekteken. A trend országosnak tűnik, leginkább a fővárosban és a községekben alakult ki nagyobb visszaesés. Garzonlakást már alig építenek.

2008 szeptemberének végéig több mint 20 ezer befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt és 31 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 1 százalékkal, az új lakásépítési engedélyeké 4 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. Eladás céljára 3 százalékkal kevesebb lakást építettek, az arányok pedig némileg a természetes személyek által történő építkezések felé tolódtak el, míg a vállakozói beruházások aránya ezzel párhuzamosan csökkent. Végefelé jár a kalákás építkezések korszaka, a kivitelezések mindössze 19 százalékban alkalmaztak házilagos erőket, a maradékot már az építőiparra bízták.

Ahogy a garzonlakások egyre inkább mennek ki a divatból a vevők körében, úgy követik ezt a lakásépítési trendek is: a legjobban a kislakások építése esett vissza, míg a 60 m2-nél nagyobb ingatlanok építése nőtt meg a legnagyobb mértékben – egybecsengve azzal, hogy felmérések szerint a hazai lakásvásárlók döntő többség a 2-2.5 szobás lakásokat keresi, míg a minigarzonok iránt az utóbbi években jelentősen visszaesett az érdeklődés. Az új lakások átlagos alapterülete 90 m2, 3 m2-rel több, mint 2007 hasonló időszakában.

Elemzők szerint az építőipari visszaesés a gazdasági válság hatására tovább folytatódhat, már most több beruházó is áttolta idén indítani tervezett projektjét a jövő évre, ráadásul a nagyon népszerű svájci frank alapú hitelforrások erőteljes beszűkülése után a vásárlók is jobban meggondolják, eladósodnak-e a jelen helyzetben akár 20-30 évre. Mindenesetre a legfújabb tapasztalatok szerint a vevők kezdik „ízlelgetni” az euro-alapú hiteleket, valamint nagyobb arányban jelentek meg a piacon készpénzes vásárlók.

Korai azonban még temetni az újlakás-piacot, hiszen sokan még mindig „életérzést” is szeretnének vásárolni az új lakással együtt, másrészt pedig mind az állami támogatási rendszer fennálló keretei, mind pedig a bankok finanszírozási politikája is idáig inkább az újonnan épült ingatalanok felé terelgette a vevők egy részét. Ráadásul Budapest egyes kerületeiben még mindig viszonylag jól fogynak az új építésű lakások, de tény,hogy a gyenge közlekedési lehetőségekkel rendelkező, kieső helyen lévő projektek gazdái komolyabb gondokkal is szembenézhetnek majd a későbbiekben.


Mindezek mellett arra is hiába várnak egyelőre a vevők, hogy az új lakások árai jelentős csökkenésnek induljanak – az építőipari költségek növekedése miatt is a fejlesztők folyamatosan, kb. az inflációt követő mértékben emelik a lakások árait, esetleg néhol akciókkal megspékelve. Csalódniuk kellett viszont azoknak a külföldi befektetőknek, akik látatlanban tömegével vették a lakásokat bizonyos projektekben – az ő számításaik nem minden esetben váltak be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!