2009. január 14. 12:24

Lassan kifullad az év eleji optimizmus, most a gyenge vállalati eredmények veszik át a helyét. A jelek szerint a piac kitörni készül, csak még azt nem tudni, merre. Ha nem javul a kép, akkor jöhet a korábbi mélypontok tesztelése. Obama beiktatása azonban pozitív meglepetéseket is tartogathat.

Az év eleji eufória lassan elapad, a színteret ismét átveszik a rosszabbnál rosszabb jelentések. Szinte minden napra akad egy: tegnap Alcoa, ma a DB, mely elemzők szerint közel 11 Milliárdos tőkeinjekcióra szorul. Ez az összeg megegyezik a cég piaci kapitalizációjával. Emellett folytatódik a Citibank-mese, lassan lekopasztják a tyúkot, megmarad (talán) a mag, melyről húsz éve indult a nagy terjeszkedés: a bank. Történelmi idők ezek kérem! A bankrészvények nullába mennek, az új pennystock kategória születik majd meg, hasonlóan a Freddie Mac és a Fennie Mae részvényeihez. Nem baj, lesz majd megint mit privatizálni 10 év múlva.

Az elmúlt írásunkban jeleztük, ha a tavaly novembertől tartó emelkedési trend nem tart (nem tartott) akkor további esés várható. Most ezt látjuk. Ha a kép nem javul, előfordulhat a korábbi mélypontok tesztelése, melyet érdemes lehet megfogni. Mindenesetre kitörés előtt vannak a piacok valamely irányba: ezt jelzi a visszaszámolt (implied) és a realizált volatilitás közti különbség.

Az óvatosság azért javasolt, hiszen már csak pár nap, és Amerika új elnököt kap. Pár nap múlva megindul az amerikai gazdaság igazi drogolása, mert ez nem lesz más. Egy ócska szerkezetet felpumpálni. Ez pozitív meglepetésekkel is szolgálhat (ha kijönnek új lépéscsomagok is), mely nyírhatja a shortokat.

Amúgy szépen zajlik a cash kicsalogatása a barlangból, mely 1984-óta nem volt ilyen magasa a részvénypiaci kapitalizációhoz mérten. Ez a fő csapásvonal: kicsalogatni a pénzt a biztos befektetésekből, be a kockázatosakba, hiszen az amerikai gazdaság az eszközök folyamatos felértékelődésére épült. Ha ez nincs (részvényrally etc), sőt ha ezek értéke esik, akkor az egész ÖSSZEDŐL. Nem lesz pénz nyugdíjra (az új munkába lépők az USA-ban is már 55 helyett 62 éves nyugdíjkorhatárral lépnek be, plusz gondolatok vannak a nyugdíjak csökkentéséről) és munkanélküli segélyre, semmire. Ezt a Fed persze el fogja kerülni, ha kell több billió dollárt nyomtat, és maga is részvényt vesz. Ez olyan, mintha valaki a saját hajánál fogva akarja magát a gödörből kihúzni.

Ja és a közkedvelt téma: EUR/HUF: igen lesz még gyengébb, szép lassan. És mindezért nem Simor, hanem a politikusaink és persze mi magunk is vagyunk a felelősek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.