2011. június 29. 05:22

Továbbra is sok ingatlan-eladóban tartja magát makacsul az a nézet, hogy a teljes körűen felújított lakásokat sokkal egyszerűbben, és drágábban lehet eladni. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, a mostani, gyakorlatilag padlón lévő ingatlanpiacon már egyik állítás sem feltétlenül igaz. Mennyit érdemes költeni felújításra?

Az utóbbi években sok ingatlanpiacról, lakáseladásról szóló híradásban elhangzott a legnagyobb ingatlanközvetítőktől is, hogy bizonytalan kimenetelű lehet egy-egy eladó lakás értékesítés előtti teljes felújítása, mivel könnyen lehet, hogy az árban a felújításra költött összegnek csak a töredéke térül meg, de ennél sokkal nagyobb baj is történhet: az egyéni ízlésre formált, drágán árult lakás eladhatatlan lesz.

Az egyik rossz véglet: sufnituning

A lakásfelújítóknak többféle csoportja is ismert, az egyik az, akik minimális anyagi ráfordítással, házilag (sokszor elemi szakismeretek hiányában) vágnak bele az eladó ingatlan felújításába. Sajnos – ahogy az ingatlan-hirdető portálok bizonyos fotóin is látszik – az eredmény legtöbbször katasztrofális, és csak ront a helyzeten. Ezt a fajta tevékenységet felújításnak talán nem is lehet nevezni – vélik szakértők, inkább csak jobban-rosszabbul sikerült optikai tuningnak, ami maximum a képeken mutat jól.

„A szerencse az, hogy a többség azért tisztában van saját korlátaival, és komolyabb átalakításokba nem mer belevágni, de volt már rá példa, hogy azonnal a kőművest és festőt kellett hívni eladás után, hogy az előző tulajdonos által megálmodott, nem egészen az eredeti elképzelések szerint megvalósult új válaszfalakat rendbe tegyék” – mesélte kérdésünkre az egyik országos hálózat munkatársa.  Forrásunk szerint a lakás kifestése (amit szintén el lehet rontani) a kisebb baj, nagyobb a gond, ha valaki kőműves, vagy szerelvényekkel kapcsolatos munkákra is vállalkozik, hozzáértés nélkül – a potenciális vevő ugyanis az ilyen típusú „felújítást” látva rögtön azt kezdi el számolni, hogy mennyit kell pluszban költeni majd a gányolás eltüntetésére.

A másik rossz: a túlfelújítás

Túlfelújítás alatt az ingatlanos szakma azt érti, amikor az eladó lakás rendbetételére többet költenek, mint az szükséges lenne, ezáltal a befektetett összeg csak részben térül meg. Nagyobb gond azonban, ha a felújítás „ész nélkül” történik: vagyis a tulajdonos nem a divatos, inkább letisztultabb trendeket veszi figyelembe, hanem saját ízlése szerint újít fel – jórészt az ilyen fellángolások következményei az eladhatatlan, lila színű családi házak hófehér görög oszlopokkal, a kék-vörös-zöldben pompázó nappali, vagy éppen a nagy virágmintás, abszolút nem divatos tapéta.

Ebben az esetben – fenntartva azt az előnyt, hogy a felújított gépészet valódi hozzáadott értéket képvisel – szintén az a kérdés merül fel az új tulajdonosban, hogy vajon mennyibe kerül majd civilizált színeket és viszonyokat teremteni? További fontos szempontként merül fel, hogy az utóbbi évek piaci tapasztalatai alapján a felújítás értékének jó, ha 30-40 százaléka érvényesíthető a vételárban – és ez az arány a nyomott ingatlanárak miatt a közeljövőben aligha változhat.

Mihez érdemes hozzányúlni?

Nem kerül sokba, viszont csodákat lehet tenni egy (akár tisztasági) festéssel, a padló felcsiszolásával és újralakkozásával, illetve amennyiben van rá lehetőség, feltétlenül érdemes a nyílászárók cseréjéhez kapcsolódó pályázati programokban részt venni – az ilyen típusú beruházások ugyanis jellemzően megtérülnek. Az ablakcsere elsőre ugyan nagyobb tétel, ám ha nem azonnali és sürgető az eladás, már a lakásban eltöltött maradék hónapokban is jelentős költségmegtakarítás érhető el. A festés és a padló felfrissítése inkább optikai élmény, forintban nem feltétlenül térül meg, viszont jelentősen javíthatja az eladási esélyeket.

Érdekes lehet még a klímaberendezés – néhány tízezer forintért beszereltethető, és máris elmondható, hogy az ingatlan klimatizált, amire mostanság egyre nagyobb igény van. Ha nagyon katasztrofális állapotban van, alapszinten érdemes hozzányúlni a fürdőszobához is, amelynek állaga sok esetben  meghiúsítja az eladást – vagy nagyon le kell csökkenteni az árat, hogy a lakás eladható legyen. Ebben az esetben is érdemes felmérni a költség-haszon elvet: egyébként is gyenge lakás fürdőjét már felesleges felújítani.

A felújítás pénzbeni értékével kapcsolatban település és ingatlanfüggő a maximálisan elkölteni érdemes összeg, az ingatlanosok javaslata szerint azonban nem érdemes többet áldozni a felújításra, mint a meghirdetett irányár, és a legalacsonyabb, még elfogadható ár különbségének 50 százaléka, így ugyanis ügyes áralkuval akár a teljes felújítási költség is érvényesíthető. Jó áron kínált, de felújítandó lakásokra ide kattintva láthatóak példák.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.