2018. február 5. 21:29

Pontértékben történetének legnagyobb esését produkálta a Dow Jones index. Az amerikai tőzsdéken a nagy emelkedés után hirtelen akart mindenki kiszállni.

A múlt héten elindult korrekció után úgy tűnt, akár meg is nyugodhatnak a kedélyek, hiszen a tengerentúli piacok ugyan közel 1 százalékos mínuszban kezdtek, de onnan az első órát követően felfele kapaszkodtak a részvények.

Az emelkedés azonban csak időleges volt, a hangulat délután 6 körül - helyi idő szerint a déli órákra - már borússá vált, majd este 8-tól nagyon felgyorsult az esés. A kereskedésnek ebben a szakaszában igazi pánikhelyzet alakult ki, mindenki kétségbeesetten próbált megszabadulni a részvényeitől, és percek alatt 100 pontokkal esett a Dow Jones. 


A néhány napja még 26500 pont felett is megforduló index napközben 1500 pontos veszteséget is mutatott, és elérte a 24 ezres szintet. Ott úgy tűnt kicsit megnyugodtak a kedélyek, és megjelennek a vásárlók, ennek köszönhetően az utolsó órára már ezer pont alatti veszteséggel fordul a mutató, sőt tovább emelkedve sőt a mélyponthoz képest megfeleződött a veszteség, hiszen 24766 pontig ugrott fel az index.

Innen azonban az utolsó fél órában ismét lefordultunk, és végül 1175 pontos, 4,6 százalékos veszteséggel, 24345 ponton fejezte be a mutató a napot. A többi kiemelten kezelt index sem járt sokkal jobban, bár a mínuszok kisebbek lettek. Az S&P 500-as 113 pontos, 4,1 százalékos zuhanással fejezte be a napot. Míg a Nasdaq Composite mutatója 273 ponttal, 3,8 százalékkal csökkenve 6967 ponton zárt.

Hétfőn az egészségügyi, banki és az energiaipari szektorok teljesítettek a leggyengébben az amerikai tőzsdéken. A Nasdaq Composite indexnek a két másik vezető indexnél kisebb mértékű vesztesége elsősorban az Apple és az Amazon részvények stabilitásának volt köszönhető. Az olajipari részvények közül az Exxon Mobil és a Chevron is folytatta a mélyrepülését.

A jelek azt mutatják, hogy a részvénypiacokról számottevő összegek vándorolnak át hirtelen a kötvényekbe. A 10 éves amerikai állampapírok hozama napközben majdnem elérte a 2,9 százalékos szintet (2,883%), majd ahogy a befektetők elkezdték agresszíven vásárolni a kötvényeket a hozamok masszívan elindultak lefelé. A tőzsdei zárásra pedig már csak 2,703 százalékos hozam mellett volt elérhető a 10 éves kötvény.
 
 
 
Nagy meglepetés lenne, ha az európai piacokon nem vérfürdővel kezdődnek a keddi nap, az itteni piacokon ugyanis befejeződött a kereskedés, mielőtt lejtőre kerültek az árak a Wall Streeten.
 
mfor.hu