<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Erőteljesen emelték idei és jövő évi nyersolajár-előrejelzésüket londoni pénzügyi elemzők, csökkentve egyben a világgazdasági növekedésre adott prognózisukat. Kiemelték azt a véleményüket, hogy ez a kombináció várhatóan nem tesz jót a közép-kelet-európai térség kis, nyitott, energiaimportőr gazdaságainak, főleg akkor, ha a növekedési és inflációs mutatók még az új előrejelzésnél is kedvezőtlenebbül alakulnak.

A Goldman Sachs nyersanyagpiaci szakértői szerint a Brent nyersolajféle hordónkénti ára az idei év végén 120 dollár, a mostantól számított tizenkét havi távlatban 130 dollár, 2012 végén pedig 140 dollár lesz. Ugyanezen időtávokra a ház eddig 105, 107 és 120 dolláros Brent-árfolyamot jósolt.

Az árprognózis emelését a Goldman Sachs szerint a kínálati oldalon mind markánsabban jelentkező szűkösség, főleg a közel-keleti kapacitás-kiesés és az iparági költségek, valamint a működési szintű kockázatok ezzel járó növekedése indokolja.

A GS az olajár-előrejelzés emelésével párhuzamosan rontotta globális növekedési jóslatát. A ház elemzői közölték, hogy az idei év egészére átlagosan 4,3 százalékos világgazdasági növekedést várnak az eddig valószínűsített 4,8 százalék helyett, 2012-re szóló globális növekedési prognózisukat pedig 4,9 százalékról 4,7 százalékra vették vissza, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az új előrejelzésben szereplő növekedést is még robusztusnak tekintik.

A Goldman Sachs most közzétett új prognózisa szerint az emelkedő olajárak meglátszanak majd a felzárkózó és a fejlett ipari térség inflációján is. A ház a világgazdaság egészére 4,0 százalékról 4,3 százalékra emelte az idei egész évi átlagos inflációra adott előrejelzését. A GS elemzői a globális átlagon belül Magyarországon az idén az eddig jósolt 4,1 százalék helyett 4,2 százalékos átlagos inflációt jósolnak, 2012-re szóló magyar inflációs előrejelzésüket ugyanakkor 4,5 százalékról 4,4 százalékra vették vissza.

A cég 2011-re és 2012-re is változatlanul hagyta a magyar GDP-növekedésre vonatkozó, 2,5, illetve 2,7 százalékos bővülést valószínűsítő előrejelzését. A Goldman Sachs új elemzése szerint ugyanakkor a ház mostani prognózisában szereplőnél "stagflációsabb világban" a közép-kelet-európai térség kis, nyitott, energiaimportőr gazdaságainak belső kereslete érzékelhetőbben gyengülne, és romlanának a külső egyensúlyok is, ez pedig leértékelődési nyomást gyakorolna a térségi valutákra. A GS szerint ez újabb kockázatokkal járna Magyarország számára, ahol a háztartások, a vállalatok és az állam pénzügyi mérlege egyaránt változatlanul ki van téve devizaárfolyam-kockázatoknak.

MTI