5p

3,3 százalékkal csökkentek tavalyhoz képest a Magyar Telekom bevételei az első negyedévben, míg a nettó eredmény 6,8 százalékkal esett vissza. A bevételt tekintve hasonló csökkenésre számít éves szinten is a társaság, a menedzsment azonban továbbra is kedvező fejleményeket lát a magyar piacon. Mfor.hu-háttér.

A bevételek 3,3 százalékkal 147,4 milliárd forintról 142,5 milliárd forintra mérséklődtek 2011. első negyedévben 2010 azonos időszakához képest - közölte a Magyar Telekom péntek hajnalban a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A bevételcsökkenés oka elsősorban, hogy csökkentek a magyarországi vezetékes hang és internet bevételek, valamint mindhárom országban estek a mobil hangalapú bevételek, amit részben ellensúlyozott a TV és mobil internet bevételek növekedése. A forint gyengülésének kismértékű kedvező hatása volt a nemzetközi leányvállalatok forintban számolt bevételeire (a forint átlagosan 0,7 százalékkal gyengült a macedón dénárhoz képest és 1 százalékkal az euróhoz képest 2011 első negyedévében 2010 azonos időszakához képest).

A cég EBITDA-ja 7,7 százalékkal 57,7 milliárdról 53,2 milliárd forintra csökkent, az EBITDA-ráta pedig 37,4 százalékon állt. A működéshez kapcsolódó, azaz a vizsgálattal kapcsolatos költségek, a végkielégítéssel kapcsolatos költségek és elhatárolások, valamint a telekom adó nélkül számolt EBITDA 3,8 százalékkal 61,5 milliárd forintra nőtt - olvasható a gyorsjelentésben. A rendkívüli tételek az év első három hónapjában 8,2 milliárd forintot tettek ki, amiből a legnagyobb szelet a 6,3 milliárdos telekom adó volt. "A Magyar Telekom kötelezett a Magyarországon 2010. negyedik negyedévben bevezetett telekommunikációs különadó fizetésére" - emeli ki a cég menedzsmentje.

A Telekom részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 7,8 százalékkal, 16,4 milliárd forintról 15,2 milliárd forintra mérséklődött. A csökkenés oka az alacsonyabb EBITDA volt, amit részben ellensúlyozott a nyereségadó csökkenése. "A nyereségadó 2010. első negyedévről 2011. első negyedévre csökkent, mivel csökkent az adózás előtti eredmény valamint hatással volt rá a magyarországi társasági adókulcs 19 százalékról 10 százalékra történő mérséklése is, amely a jelenleg hatályos jogszabályok szerint még mindig érvényes 2013-tól. Számos olyan költség (pl. értékcsökkenés, amortizáció, árfolyamveszteség) van, melyeket jelenleg 19 százalékos társasági adókulcson érvényesítünk, míg a kapcsolódó halasztott adó kötelezettséget 10 százalékkal ismerjük el. Mindaddig, amíg a jelenlegi (19 százalékos) és jövőbeni (10 százalékos) adókulcsok között ez a különbség fennáll, a halasztott adó költség alacsonyabb lesz, amely alacsonyabb effektív adórátát eredményez" - vezeti le a távközlési cég.

A magyar piacon a szegmensek közötti kiszűrések előtti bevételek 3,4 százalékkal 101,1 milliárd forintra csökkentek, az EBITDA 9,5 százalékkal 38,3 milliárd forintra nőtt 2011. első negyedévben 2010 első negyedévéhez képest. Az EBITDA ráta 33,4 százalékról 37,9 százalékra nőtt annak köszönhetően, hogy a hatékonyságnövelés eredményeként csökkentek a személyi jellegű költségek és az egyéb költségek.

A vezetékes bevételek 7,1 százalékkal 45 milliárd forintra mérséklődtek 2011. első negyedévben a hangalapú bevételek csökkenése miatt. A mobil bevételek 0,2 százalékkal 55,9 milliárd forintra csökkentek 2011. első negyedévben. Az ügyfélszám kismértékű emelkedése, a forgalom növekedése, valamint a szerződéses ügyfelek arányának folyamatos bővülése gyakorlatilag ellensúlyozta az árszínvonal csökkenését.

A T-Systems szegmens bevételei 4,4 százalékkal 28,1 milliárd forintra csökkentek, az EBITDA pedig 3,9 százalékkal 3,9 milliárd forintra mérséklődött 2011. első negyedévben.Macedóniában a bevételek 6,8 százalékkal 17,1 milliárd forintra csökkentek az első negyedévben 2010 azonos időszakához képest, az EBITDA pedig 9,3 százalékkal nőtt. A montenegrói leányvállalat bevételei kismértékben, 1,2 százalékkal csökkentek, így 7,4 milliárd forintot tettek ki.

A fentiek ellenére a Telekom vezetése továbbra is kedvező jeleket lát elsősorban a magyar piacon. "Az év első negyedévében elért eredményeinkben a lassú gazdasági fellendülés jelei mutatkoznak meg. A magyarországi piacon továbbra is biztató jelek mutatkoznak, hiszen nőtt a mobil forgalom, valamint a vezetékes és a mobil szegmensben egyaránt mérséklődött az ügyfélelvándorlás. Ugyanakkor az erős verseny és a fő piacaink érettsége változatlanul kedvezőtlenül befolyásolták üzleti teljesítményünket" - mondta a számok kapcsán Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató.

"A jövőre nézve megerősítjük célkitűzéseinket: 2011-ben 3-5 százalékos bevételcsökkenésre és 4-6 százalékos működéshez kapcsolódó EBITDA csökkenésre számítunk. Ezen felül célunk, hogy a tavalyihoz képest körülbelül 5 százalékkal csökkentsük beruházásainkat” - ismételte meg a februárban már elhangzott terveket Mattheisen.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!