3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Május végén jelentette be a kormány, hogy 1,88 milliárd euróért megveszi az oroszoktól a magyar olajtársaság 21,2 százalékos tulajdonrészét. Azóta a cég papírjai komoly zuhanást produkáltak, mostanra majdnem 140 milliárd forinttal csökkent a pakett értéke. Mfor.hu-háttér.

Részvényenként 7000 forintos bukta

Május 24-én jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a magyar állam visszavásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaztól a Mol 21,2 százalékos tulajdonrészét, majd később Fellegi Tamás számolt be az ügylet részleteiről. A nemzeti fejlesztési miniszter árulta el azt is, hogy 1,88 milliárd eurót fizettek a részvénycsomagért, ami akkori árfolyamon nagyjából 500 milliárd forintnak felelt meg. Fellegi szerint jó üzletet kötöttek, hiszen az elemző cégek célárai alapján 2,3 milliárd euró is lehet a részvények tényleges értéke. Azonban akkor még senki nem láthatta előre a következő hónapok történéseit.

Hivatalosan 22 179 488 darab Mol-részvény került az állam tulajdonába az oroszoktól (a nyugdíjpénztáraktól érkező további részesedést most nem számoljuk - a szerk.), azaz részvényenként 84,763 eurót, az akkori 265-ös árfolyamon számolva 22 462 forintot fizetett a kormány. Ez egyébként akkor nem számított rossz árnak, hiszen a bejelentés előtt 23 310 forinton függesztették fel a részvények kereskedését. Igaz, az előző napi záróárfolyam még 22 400 forint volt, azaz annak alapján fair árat fizetett a kormány.

A Mol keddi mélypontja 16 270 forint volt a tőzsdén délelőtt, így részvényenként 6192 forintot veszített az állam a vételárhoz képest. Ez 27,6 százalékos bukásnak felel meg bő két hónap alatt, összesen a részvénycsomag értéke 137,3 milliárd forinttal csökkent.

Kommunikációs öngólt lőttek?

A fentiek persze nem jelentik azt, hogy az állam rosszul gazdálkodott volna a Mol-részvényekkel, hiszen senki nem láthatta előre a tőzsdei zuhanást. Hosszútávon a vásárlás még bőségesen megtérülhet, az viszont következik a nagy buktából, hogy rövidtávon valószínűleg nehéz lesz kiszállnia a Molból a kormánynak, ha esetleg úgy alakul a helyzet, hiszen akkor realizálnák a fenti veszteséget, ahogy erre a közelmúltban Varga Mihály utalt.

Emellett a Mol-vásárlás kapcsán elszenvedett veszteség inkább presztízsszempontból érintheti érzékenyen a kormányt, hiszen az elmúlt hetekben-hónapokban rendre azt hallottuk, milyen rosszul gazdálkodtak a magánnyugdíjpénztárak az emberek megtakarításaival, most pedig kiderül, hogy ezek szerint az állam sem jobb gazda, ugyanúgy ki van szolgáltatva a piaci folyamatoknak.

A fentiek után nehéz lesz Orbán Viktoréknak elmagyarázni, hogy miközben a nyugdíjpénztárak "galád módon eljátszották az emberek pénzét", ők felelősen bánnak a rájuk bízott vagyonnal. Persze lehet, hogy ők nem is akarnak magyarázkodni.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!