<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Március 25-én indulhat a Fed összesen 1000 milliárd dolláros mentőakciója, melynek elsődleges célja, hogy felrázza a személyi- és vállalati hitelezést a tengerentúlon - jelentette be kedden az amerikai jegybank. Elsősorban azokon segítenének, akik vagy autóhitelt vettek fel, illetve a diákhitelek törlesztése miatt kerültek bajba, vagy pedig hitelkártyájuk terhe nőtt meg jelentősen.

Első lépésben egy 200 milliárd dolláros hitellel indul az az összesen 1000 milliárdos program, melynek elsődleges célja, hogy élénkítse a személyi- és vállalati hitelezést az Egyesült Államokban - jelentette be a Fed kedden. A jegybank közlése szerint az első hiteleket március végén nyújthatják a hedge fundoknak és más befektetőknek.

Barack Obama amerikai elnök rögtön a beiktatása után kijelentette, hogy segíteni szeretne azokon, akik korábban hiteleket vettek fel, és most bajban vannak a törlesztéssel. Ez elsősorban azokra vonatkozik, akik autókölcsöneik vagy diákhiteleik miatt kerültek bajba, illetve hitelkártyáik terhei nőttek meg. Emellett a kisvállalkozások finanszírozását is segítené az összesen 1000 milliárd dolláros program. A Fed keddi közlése szerint március 25-én indulhat útjára a hitelkonstrukció, az első lépésben 200 milliárd dollárt kínálnának a befektetőknek. Eredetileg úgy tervezték, hogy már februárban pénzhez juthatnak a befektetők, végül erre március végéig kell várni az újabb információ szerint.


Szintén kedden jelentették be, hogy az amerikai pénzügyminisztérium 20 milliárd dollárnyi tőkével támogatja a programot, hogy a jegybank fedezni tudja veszteségeit. Ezt terjesztenék ki később 100 milliárdos támogatásra, így lehetőség lenne arra, hogy a Fed összesen 1000 milliárd dollárhoz juttassa a piaci szereplőket.

A jegybank által nyújtott hitelek futamideje három év lesz, és a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem aukció formájában juthatnak hozzá a befektetők, hanem mindenki megkaphatja, aki jogosult rá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.