2018. január 3. 09:34

Miután az év elejétől legális lett a marihuána forgalmazása és fogyasztása Kalifornia államban, ez az amerikai tőzsdéken óriási érdeklődést generált az ilyen profilú cégek iránt.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az Egyesült Államok legnépesebb államában, Kaliforniában hétfőn hatályba lépett az a törvény, amelynek értelmében legálissá vált a marihuána forgalmazása és fogyasztása. A 21 éven felüli felnőttek 28 gramm marihuánát tarthatnak maguknál és hat tő kendert termeszthetnek az otthonukban, számolt be a változásról az MTI.

A marihuána legalizálásáról szóló törvényt 14 hónapja, a 2016-os elnökválasztással egy időben szavazták meg a kaliforniaiak. A bevezetés előkészületei azóta zajlottak, ugyanis egy sor szabályzót és helyi adót kellett kidolgozni és bevezetni, hogy keretek közé szoríthassák a marihuána értékesítését. 1996-ban egyébként Kalifornia volt az első szövetségi állam, ahol engedélyezték a marihuána orvosi célokra történő forgalmazását.


Eddig mintegy 90 bolt kapott engedélyt az árusításra, elsősorban az állam déli vidékein, San Diegóban, Santa Cruzban és Palm Beachen. De például Los Angelesben és San Franciscóban egyelőre várniuk kell a potenciális vásárlóknak: ebben a két nagyvárosban még nem születtek meg a helyi szabályozásról és adókról szóló rendelkezések.

Ugyan az ilyen típusú termelői tevékenységet meglehetősen szigorúan szabályozzák az USA-ban, így ott kevesebb cég foglalkozik ezzel, ellenben Kanadában, ahol már 2001 óta legális az orvosi célú fogyasztás, komoly iparág alakult ki. Ezek közül több céget is jegyeznek az amerikai tőzsdéken, illetve több a torontói piacon forog. A marihuána termeléssel és feldolgozással foglalkozó cégek részvényei iránt kedden kiemelkedő volt az érdeklődés. A felfokozott helyzetet jellemzi, hogy a szektor 20 tőzsdei vállalkozása ugrott meg legalább 10 százalékkal.

Volt azonban olyan cég, a Cannabis Strategic Ventures, amely egyetlen nap alatt megduplázta az árfolyamát. A vállalkozás egyébként termelőeszközöket és logisztikai támogatást nyújt Kaliforniában a kendertermesztő cégeknek. 

A befektetők abban bíznak, hogy a piac a közeljövőben tovább bővülhet. Kalifornia mellett jelenleg öt másik szövetségi államban – Alaszkában, az északnyugati Washingtonban, Oregonban, Nevadában és Coloradóban – legális a marihuána-fogyasztás. Igaz, a szabályozás kapcsán azért vannak ellentmondások, hiszen a szövetségi kormányzat változatlanul illegálisnak minősíti, s a heroinnal és a kokainnal együtt csakis orvosi receptre felírható drogként tartja számon a cannabist. Orvosi rendelvényre egyébként 29 szövetségi államban lehet fogyasztani.

A piac nagyságára eltérő elemzések vannak, ugyanakkor abban a szakértők egyetértenek, hogy gyors növekedés várható. Van olyan előrejelzés, amely szerint a most 16 milliárdos piaci nagysággal szemben 2021-re már 40 milliárd dolláros forgalmat hozhat.
 
mfor.hu