2010. október 18. 08:52

Az előző évi háromszorosára növelte adózott nyereségét a harmadik negyedévben a Philips Electronics NV; a Magyarországon is érdekelt holland óriásvállalat azonban attól tart, hogy az utolsó negyedévben, különösen a karácsonyi szezonban gyengül az üzletmenet a bizonytalan gazdasági kilátások miatt.

A hétfőn közölt beszámoló szerint a társaság július-szeptemberben 524 millió euró adózott nyereséget ért el az egy évvel korábbi 174 millió után. A kiugró eredményt az izzógyártási részleg és az egészségügyi berendezésekkel foglalkozó üzletág jó teljesítményének és egy Philips-érdekeltség értékesítésének, vagyis egy egyszeri tételnek tulajdonítja a fényforrásgyártásban világelső vállalat.

A forgalom 9,6 százalékkal 6,16 milliárd euróra nőtt, némileg meghaladva az előrejelzésekben szereplő 6,16 milliárdot. A kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény is a vártnál nagyobb - 535 millió euró helyett -, 648 millió euró lett.

A Székesfehérváron egyebek mellett csúcstechnológiát képviselő 3D-s tévékészülékeket, Tamásiban pedig energiatakarékos LED-lámpatesteket gyártó cég már júliusban közölte, hogy az év második felében kedvezőtlen folyamatok várhatók az európai és amerikai gazdaság lassulása miatt. A bizonytalan gazdasági környezetre és a törékeny fogyasztói bizalomra hivatkozva harmadik negyedéves üzleti jelentésében ismét erre figyelmeztetett a társaság, amely szigorú takarékoskodással és létszámleépítéssel reagált a recesszióra.

A fényforrások és az egészségügyi berendezések területén nagy rivális amerikai General Electric (GE) pénteken a vártnál nagyobb bevételcsökkenésről számolt be, erősítve az aggodalmat a válságból való kilábalás lassulásától.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.