<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A szerdai enyhébb gyengülési hullámot csütörtök reggel egy újabb követte, így újabb 2 éves mélypontot állított be a hazai fizetőeszköz.

A kora hajnali 313-as szint közeléből reggel egy nagy lendülettel 314,8 forintig gyengült a hazai fizetőeszköz az euró ellenében. Azóta bár mutatott egy nagyon enyhe korrekciót az árfolyam, eddig nem sikerült alacsonyabb szintek felé közelednie a jegyzésnek. Így jelenleg egy euró 314, egy amerikai dollár 228,9, egy svájci frank pedig 257,4 forintot ér.

(Forrás: eco.hu)

Tehát a kulcsfontosságúnak számító magyar esemény, a keddi kamatvágás óta már 6 egységet gyengült a forint az euróval szemben, ami természetesen elemzői körökben bizonyos spekulációkat is felvet. Míg egyesek szerint pont a forint gyengítése Matolcsyék célja, addig mások úgy látják, hogy a mostani jelenség a "makacsságnak" köszönhető, és épp beigazolódni látszik: túllőttek a célon ezzel a legutóbbi 15 bázispontos, jelen körülmények között nem épp óvatosnak nevezhető vágással.

A gyenge forinttal kapcsolatban az elmúlt napokban már nemcsak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter fejtette ki: nem örül a jelenlegi szintnek, de szerdán Selmeczi Gabriella a Fidesz álláspontját is tolmácsolta a közvélemény felé. Ez megegyezik a gazdasági miniszterével is. Ugyan az államadósságnak a magas devizakitettség miatt nem kedvez a gyenge hazai fizetőeszköz, sőt a devizahiteleseknek is komoly gondokat okozhat, a költségvetés egyelőre biztonságban van. Jelentős költségnövekedést nem okoz, amit mégis, arra bőven elég a 220 milliárd forintos beépített tartalék. 

Nemzetközileg sem jó a hangulat

A mostani gyengülésben már azonban nemcsak Matolcsyék keddi vártnál merészebb kamatvágása és az ukrán, egyre súlyosbodó belpoltikai válság átszűrődő hatásai játsszanak a szerepet. A hajnalban megjelent kínai feldolgozóipari BMI előzetesen vártnál rosszabb és hét hónapos mélypontra kerülő értéke megalapozta az általános negatív hangulatot a nemzetközi piacokon.

Sőt, az elmúlt percekben megérkező előzetes európai BMI adatok sem adnak túl sok örömre okot, hiszen mind a német, mind a francia feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe elmarad a várakozásoktól. Mindkét esetben további enyhe bővülést jelzett előre az elemzői konszenzus, ehelyett a francia BMI januárhoz képest visszaesett, a német pedig csak enyhén, mindössze 0,4 ponttal tudott emelkedni. Az eurózóna indexe pedig a várt stagnálás helyett 53 pontra csökkent. Ennek köszönhetően egyébként az európai főbb tőzsdék is vaskos mínuszban nyitottak: a DAX index 1,25, a CAC40 0,74, az FTSE100 pedig 0,5 százalékos mínuszban tartózkodik.

A magyar részvénypiac még egyelőre tartja magát a 0,22 százalékos enyhe csökkenésével.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.