<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nézetkülönbségeket tárt fel a Fed januári monetáris politikai döntéshozó tanácskozásának szerdán közzétett jegyzőkönyve a gazdasági növekedés mérésére figyelembe vett mutatószámok tekintetében, a testület azonban határozottan kiállt a monetáris ösztönző program fokozatos kivezetésének folytatása és az alacsony kamat politikájának hosszabb idejű fenntartása mellett.

A testületben vita alakult ki a kamatlábak alakulásának rövid távú kilátásairól, a monetáris politikai szándéknyilatkozat (forward guidance) megfogalmazásáról, valamint az infláció és a foglalkoztatás alakulásának értékelésében. A testület néhány tagja - bár kisebbségben maradtak - annak a véleményének adott hangot, hogy a Fed "viszonylag rövid időn belül" az irányadó kamat megemelésére kényszerülhet.

Voltak a testületnek olyan tagjai is, akik túl kockázatosnak tartották a mennyiségi monetáris ösztönző program fokozatos kivezetésének folytatását a jelenlegi ütemben, mivel szerintük a gazdaság még túl gyenge lábakon áll. Felvetődött a monetáris ösztönzők hatékonyságának mérésére alkalmazott makrogazdasági mutatószámok, a munkanélküliségi ráta és a munkanélküliek számára alkalmazott küszöbértékek felülvizsgálatának lehetősége is.

A tanácskozáson szó esett a feltörekvő piacokon kialakult pénzügyi turbulencia által az amerikai gazdasági növekedésre jelentett veszélyről is, és egyetértés alakult ki abban, hogy annak folytatódása már komoly kockázatot jelentene. Megegyeztek, hogy szoros figyelemmel követik a piacokat, hogy az esetleges "fertőzés" első jeleit időben felismerjék.

A testület megállapította, hogy 2013 második felében a korábban véltnél jóval kedvezőbben alakult az amerikai gazdaság helyzete és a növekedésre leselkedő kockázatok kiegyensúlyozottabbakká váltak. A gazdasági aktivitás az elmúlt negyedévekben lendületre tett szert, a foglalkoztatási adatok alakulásából bár vegyes, de alapvetően kedvező következtetéseket lehetett levonni.

A lakossági kiadások és a vállalati beruházások növekedtek, a lakáspiac növekedése azonban valamelyest lassult. A költségvetési politika változatlanul fékezi a gazdasági növekedést, de a korábbinál már enyhébb mértékben. A tanácskozás végén a testület a kötvényvásárlási program keretösszegének fokozatos csökkentése mellett foglalt állást, megerősítve a korábbi monetáris politikai szándéknyilatkozat tartalmát, az alacsonykamat-politika huzamos ideig tartó folytatását.

Felvetődött annak a lehetősége is, hogy a kötvényvásárlási program kivezetésének ütemét a 10 milliárd dolláros lépések rögzítésével a piacok számára jobban előre jelezhetővé tegyék. Az alkalmazandó monetáris eszközökről és a gazdasági növekedés állapotának felmérésére figyelembe vett mutatókról, küszöbértékekről és paraméterektől kialakult vita folytatását elnapolták a testület márciusi tanácskozására, amikor már a Fed új elnöke, Janet Yellen vezeti majd az ülést.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.