2010. március 2. 08:21

2009-ben sikerült a menedzsment által várt nyereséget hoznia a legnagyobb magyar banknak, ehhez a negyedik negyedévben 20,4 milliárdos adózott eredmény kellett. A cég vezetősége sajtótájékoztatót tartott kedd reggel 9 órától. Mfor.hu tudósítás.

A vártnál magasabb, 20,4 milliárd forintos profitot ért el a negyedik negyedévben az OTP, így 2009-ben sikerült teljesíteni a menedzsment által kitűzött 150 milliárdos célt - közölte a bank kedd hajnalban a tőzsde honlapján. Ugyanakkor Csányi Sándorék beváltották ígéretüket, és valóban komoly - majdnem 80 milliárdos - céltartalékot képeztek a hitelezési veszteségekre 2009 utolsó három hónapjában.

A bank vezetése 9 órától sajtótájékoztatót tart, melyet percről percre követhet az mfor.hu-n. 

9:06 Bevonul a vezetőség

Megérkezett az OTP menedzsmentje élén Csányi Sándorral. Az elnök-vezérigazgató először a Debreceni Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma és az OTP között kötött megállapodásról számolnak be. Csányi Sándor elmondta: az OTP több tízmillió forintos nagyságrendű támogatást nyújt az egyetemnek, azonban a pontos összeget szeretnék titokban tartani. 

9:13 Nőhet a hitel- és a betétállomány is

A tájékoztató előtt kiosztott anyagból kiderül, hogy idén a hitelek és a betétek területén is 5 százalékos növekedést vár a bank. Kérdés, hogy a 2010-es profitot illetően lesz-e konkrét célszám.

9:18 Durva likviditás

A bank adózott eredménye 151,5 milliárd forint, ami meghaladja a tavalyi évre előirányzott szintet és az elemzői várakozásokat. A bank tőkemegfelelési mutatója 17,5 százalék, ami több mint duplája a törvényileg előírt 8 százaléknak. A bank likviditási tartaléka jelenleg meghaladja a 6 milliárd eurót - kezdi a 2009-es beszámolót Csányi Sándor. Mindezt azzal együtt, hogy aktívan hiteleztek, amivel megcáfolták azt a vádat, hogy a bankok nem hiteleznek a vállalatoknak.

9:21 A részvények padlót fogtak tavasszal

"A részvényárfolyammal kapcsolatban 2009-ben megjártuk a poklok poklát, márciusban 1332 forintig esett az árfolyam, legutóbb 2001-ben volt ilyen alacsony" - emlékeztetett Csányi.

9:24 Visszamegy az állami pénz

Az OTP 2016-ig képes lenne minden lejáró adósságát kifizetni, ezért nem merülhet fel az a kérdés, likvid-e a bank.  A tavaly kapott 1,4 milliárd eurós állami támogatás felét már visszafizették, a másik felét pedig heteken belül utalhatják vissza.

9:26 A legjobb európai bank?

Ma az OTP-t úgy emlegetik, mint az egyik legjobban tőkésített bankot Európában, annak ellenére, hogy sem nemzetközi forrásból, sem a magyar államtól nem kapott tőkét - emeli ki Csányi Sándor. A tőkemegfelelési mutató és a Tier1-ráta tekintetében az OTP a kontinens élvonalában van. A Standard & Poor's rangsorában pedig az OTP Európa legjobban tőkésített, legerősebb bankja.

9:30 Élen az átstrukturálásban is

A baja jutott hitelesek adósságának átstrukturálásában is élen járt a bank: a hitelek 4,4 százalékát ütemezte át. Az utóbbi hónapok számai azonban szerencsére azt mutatják, hogy megállt a portfólió romlása. 

9:35 Emelték a fedzettséget

A 90 napon túli késedelmes hitelek fedezettsége több mint 5 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, ezzel a portfólió fedezettsége nemhogy kielégítő, de még tartalékokat is tartalmaz és nagyon konzervatív - emelte ki Bencsik László vezérigazgató-helyettes a sajtótájékoztatón. A fentiek miatt volt a negyedik negyedévben "csak" 20,4 milliárd a profit. 

9:38 Rámozdultak az orosz áruhitelekre

Magyarországon sikerült a bevételeket növelni, de ez csak részben volt a kamatmarzsnak köszönhető, másik részben egyéb tételeknek volt betudható. A bolgár leányvállalat kiválóan teljesített, Ukrajnában pedig kismértékben csökkentek a bevételek 2009-ben. Az orosz piacon az áruhitelezésre mozdult rá a magyar bank, az orosz leányvállalat második ebben a kategóriában a hatalmas piacon - hangsúlyozta Bencsik László.

9:43 Hitelezték a magyar cégeket

A  magyar vállalati piacon a hitelállomány 8 százalékkal nőtt, azaz a bank nagyjából 250 milliárd forintot helyezett ki 2009-ben hazai vállalkozásokhoz. A betétállomány Oroszországban és Romániában nőtt kiemelkedően 2009-ben.

9:47 Megállt a portfólió romlása

A  nem teljesítő hitelek aránya folyamatosan nőtt 2009-ban, az év végén 9,8 százalékot ért el. "Ez nem volt meglepő, a világon mindenhol ez tapasztalható" - mondta Bencsik László. Ugyanakkor a szakember kiemelte, hogy a növekedés üteme lassult, az utolsó negyedévben már csak 0,9 százalékkal emelkedett. Csányi Sándor külön kiemelte, hogy Ukrajnában 62 százalékról 74 százalékra nőtt a fedezettség mértéke, azaz ott még jelentősebb volt a céltartalékolás, mint csoportszinten. Keleti szomszédunknál a menedzsment nem számít a portfólió további jelentős romlására.

9:58 Nem lesz osztalék, inkább bevásárolnának

"Mi is azt gondoljuk, hogy túl van tőkésítve az OTP, azonban jelenleg nem látszik, hogy fog változni a szabályozás, valamint a makrohelyzet is bizonytalan. Fel kell készülnönk arra, hogy a nemzetközi helyzet rosszabbá válik, vagy magasabb lesz a költségvetési hiány. Éppen ezért szeretnénk a tőkét megtartani, nem fizetni osztalékot. Emellett néhány országban keresünk akvizíciós lehetőségeket, Romániában, Szerbiában, Horvátoszágban és Szlovákiában terjeszkednénk" - vázolta fel a terveket újságírói kérdésre Csányi Sándor. Szerinte ha a nemzetközi helyzet stabilizálódik, akkor jeletős növekedési potenciál van az OTP-ben. Az idei az első év, amikor a menedzsment nem közöl konkrét profitcélt. "Találják ki az elemzők, mennyi lesz szerintük" - mondta Csányi.

10:00 Normalizálódhat a helyzet

Benne van az idei évben, hogy valamelyik országban tartalékokat lehet majd felszabadítani. Emellett arra számít a bank vezetősége, hogy a helyzet normalizálódásával csökkennek majd a kockázati költségek. 

10:03 Csányi, az örök optimista

"Annyit el lehet árulni, hogy két tervünk van: az én optimistább elképzelésem és a mendzsment többi tagjának konzervatív célja" - mondta sejtelmesen Csányi.  

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.