5p

2009-ben sikerült a menedzsment által várt nyereséget hoznia a legnagyobb magyar banknak, ehhez a negyedik negyedévben 20,4 milliárdos adózott eredmény kellett. A cég vezetősége sajtótájékoztatót tartott kedd reggel 9 órától. Mfor.hu tudósítás.

A vártnál magasabb, 20,4 milliárd forintos profitot ért el a negyedik negyedévben az OTP, így 2009-ben sikerült teljesíteni a menedzsment által kitűzött 150 milliárdos célt - közölte a bank kedd hajnalban a tőzsde honlapján. Ugyanakkor Csányi Sándorék beváltották ígéretüket, és valóban komoly - majdnem 80 milliárdos - céltartalékot képeztek a hitelezési veszteségekre 2009 utolsó három hónapjában.

A bank vezetése 9 órától sajtótájékoztatót tart, melyet percről percre követhet az mfor.hu-n. 

9:06 Bevonul a vezetőség

Megérkezett az OTP menedzsmentje élén Csányi Sándorral. Az elnök-vezérigazgató először a Debreceni Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma és az OTP között kötött megállapodásról számolnak be. Csányi Sándor elmondta: az OTP több tízmillió forintos nagyságrendű támogatást nyújt az egyetemnek, azonban a pontos összeget szeretnék titokban tartani. 

9:13 Nőhet a hitel- és a betétállomány is

A tájékoztató előtt kiosztott anyagból kiderül, hogy idén a hitelek és a betétek területén is 5 százalékos növekedést vár a bank. Kérdés, hogy a 2010-es profitot illetően lesz-e konkrét célszám.

9:18 Durva likviditás

A bank adózott eredménye 151,5 milliárd forint, ami meghaladja a tavalyi évre előirányzott szintet és az elemzői várakozásokat. A bank tőkemegfelelési mutatója 17,5 százalék, ami több mint duplája a törvényileg előírt 8 százaléknak. A bank likviditási tartaléka jelenleg meghaladja a 6 milliárd eurót - kezdi a 2009-es beszámolót Csányi Sándor. Mindezt azzal együtt, hogy aktívan hiteleztek, amivel megcáfolták azt a vádat, hogy a bankok nem hiteleznek a vállalatoknak.

9:21 A részvények padlót fogtak tavasszal

"A részvényárfolyammal kapcsolatban 2009-ben megjártuk a poklok poklát, márciusban 1332 forintig esett az árfolyam, legutóbb 2001-ben volt ilyen alacsony" - emlékeztetett Csányi.

9:24 Visszamegy az állami pénz

Az OTP 2016-ig képes lenne minden lejáró adósságát kifizetni, ezért nem merülhet fel az a kérdés, likvid-e a bank.  A tavaly kapott 1,4 milliárd eurós állami támogatás felét már visszafizették, a másik felét pedig heteken belül utalhatják vissza.

9:26 A legjobb európai bank?

Ma az OTP-t úgy emlegetik, mint az egyik legjobban tőkésített bankot Európában, annak ellenére, hogy sem nemzetközi forrásból, sem a magyar államtól nem kapott tőkét - emeli ki Csányi Sándor. A tőkemegfelelési mutató és a Tier1-ráta tekintetében az OTP a kontinens élvonalában van. A Standard & Poor's rangsorában pedig az OTP Európa legjobban tőkésített, legerősebb bankja.

9:30 Élen az átstrukturálásban is

A baja jutott hitelesek adósságának átstrukturálásában is élen járt a bank: a hitelek 4,4 százalékát ütemezte át. Az utóbbi hónapok számai azonban szerencsére azt mutatják, hogy megállt a portfólió romlása. 

9:35 Emelték a fedzettséget

A 90 napon túli késedelmes hitelek fedezettsége több mint 5 százalékkal nőtt a negyedik negyedévben, ezzel a portfólió fedezettsége nemhogy kielégítő, de még tartalékokat is tartalmaz és nagyon konzervatív - emelte ki Bencsik László vezérigazgató-helyettes a sajtótájékoztatón. A fentiek miatt volt a negyedik negyedévben "csak" 20,4 milliárd a profit. 

9:38 Rámozdultak az orosz áruhitelekre

Magyarországon sikerült a bevételeket növelni, de ez csak részben volt a kamatmarzsnak köszönhető, másik részben egyéb tételeknek volt betudható. A bolgár leányvállalat kiválóan teljesített, Ukrajnában pedig kismértékben csökkentek a bevételek 2009-ben. Az orosz piacon az áruhitelezésre mozdult rá a magyar bank, az orosz leányvállalat második ebben a kategóriában a hatalmas piacon - hangsúlyozta Bencsik László.

9:43 Hitelezték a magyar cégeket

A  magyar vállalati piacon a hitelállomány 8 százalékkal nőtt, azaz a bank nagyjából 250 milliárd forintot helyezett ki 2009-ben hazai vállalkozásokhoz. A betétállomány Oroszországban és Romániában nőtt kiemelkedően 2009-ben.

9:47 Megállt a portfólió romlása

A  nem teljesítő hitelek aránya folyamatosan nőtt 2009-ban, az év végén 9,8 százalékot ért el. "Ez nem volt meglepő, a világon mindenhol ez tapasztalható" - mondta Bencsik László. Ugyanakkor a szakember kiemelte, hogy a növekedés üteme lassult, az utolsó negyedévben már csak 0,9 százalékkal emelkedett. Csányi Sándor külön kiemelte, hogy Ukrajnában 62 százalékról 74 százalékra nőtt a fedezettség mértéke, azaz ott még jelentősebb volt a céltartalékolás, mint csoportszinten. Keleti szomszédunknál a menedzsment nem számít a portfólió további jelentős romlására.

9:58 Nem lesz osztalék, inkább bevásárolnának

"Mi is azt gondoljuk, hogy túl van tőkésítve az OTP, azonban jelenleg nem látszik, hogy fog változni a szabályozás, valamint a makrohelyzet is bizonytalan. Fel kell készülnönk arra, hogy a nemzetközi helyzet rosszabbá válik, vagy magasabb lesz a költségvetési hiány. Éppen ezért szeretnénk a tőkét megtartani, nem fizetni osztalékot. Emellett néhány országban keresünk akvizíciós lehetőségeket, Romániában, Szerbiában, Horvátoszágban és Szlovákiában terjeszkednénk" - vázolta fel a terveket újságírói kérdésre Csányi Sándor. Szerinte ha a nemzetközi helyzet stabilizálódik, akkor jeletős növekedési potenciál van az OTP-ben. Az idei az első év, amikor a menedzsment nem közöl konkrét profitcélt. "Találják ki az elemzők, mennyi lesz szerintük" - mondta Csányi.

10:00 Normalizálódhat a helyzet

Benne van az idei évben, hogy valamelyik országban tartalékokat lehet majd felszabadítani. Emellett arra számít a bank vezetősége, hogy a helyzet normalizálódásával csökkennek majd a kockázati költségek. 

10:03 Csányi, az örök optimista

"Annyit el lehet árulni, hogy két tervünk van: az én optimistább elképzelésem és a mendzsment többi tagjának konzervatív célja" - mondta sejtelmesen Csányi.  

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!