2016. július 5. 18:40

Mészáros Lőrinc érdekeltségeinek beszámolói alapján úgy tűnik, megvan, melyik cége birtokolja a most felbukkant 2,2 millió eurós horvátországi nyaralót.

A zadarski.hr beszámolója alapján teljesen véletlenül derült ki, hogy Orbán Viktor jóbarátja, Mészáros Lőrinc egy eddig nem "bevallott" horvátországi nyaralóra is szert tett. A horvát lap beszámolója szerint ugyanis az Európa-bajnokság után a horvát válogatott Ivan Rakitic egy olyan tengerparti villában nyaralt, ami Mészáros Lőrincé. Mint kiderült, az Ugljan szigetén lévő villát Mészáros Lőrinc 2,2 millió euróért (közel 700 millió forintért) vette tavaly.

Noha a felcsúti polgármester a beszámolójában feltüntetett egy horvát nyaralót, ám az Vir szigetén található. A hvg.hu kérdezett rá arra, hogy az Ugljan szigetén lévő villa hogyan maradhatott ki a bevallásból, melyre igen frappáns választ kaptak. A polgármesteri hivatal reakciója szerint:

„Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyonnyilatkozata pontos és szabályos. Bizonyos televíziós híradásokban és honlapokon megnevezett horvátországi villa Mészáros Lőrincnek nem a személyes vagyona, hanem egy cég tulajdonában áll, amelyben polgármester úrnak tulajdonrésze van. Az említett cég, és az abban való tulajdonrésze pedig szerepel a polgármester úr vagyonbevallásában”.

A vagyonbevallás szerint hat cégben van tulajdonrésze a felcsúti polgármesternek: a Mészáros és Mészáros Kft.-ben, a Mészáros Autó Javítóban, a Búzakalász 66-ban, az Aranykorona Zrt-ben, a CLH-ban és a CLH klímaszerelőben.

A cégek beszámolói alapján pedig csak egyetlen olyan társaság van, melynek furcsán megugrott tavaly az ingatlanvagyona: a CLH Hűtés- és Klímatechnika Kft.-nek. A mérleg szerint az ingatlanok soron szereplő 2014-es 260,5 millió forintos érték tavaly 1,176 milliárdra emelkedett.

A kiegészítő melléklet azonban nem viszi túlzásba a növekedés hátterében lévő okok részletezését, csupán annyi derül ki, hogy a tényleges plusz 897 millió forint, amihez még 32,7 millió forintos módosítás társul. Mindenesetre a növekedés olyan mértékű, mely mindenképpen jelentős tranzakciót feltételez, és mivel egyik másik érdekeltségének ingatlanvagyona sem éri el a 700 millió forintot, vélhetően a CLH Hűtés- és Klímatechnika neve szerepel a tengerparti villa tulajdoni lapján.

Mészáros Lőrinc 2015 júliusában szállt be a légkondibízniszbe, ekkor szerzett ugyanis tulajdonrészt a piac egyik jelentős szereplőjében, a debreceni CLH Kft.-ben. Ez meglátszik az eredményen is, hiszen tavaly hirtelen egymilliárd forinttal ugrott meg a cég árbevétele, a korábbi 6,5 milliárd után 7,6 milliárd folyt be a cég kasszájába. Igaz, a nyereség még mit sem változott, a 2014-es 6,7 millió után mindössze 6,2 millió forint maradt a cégben.

mfor.hu