4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A reggeli órákban még úgy tűnt, sikerül megúsznunk a nagy zuhanást a négynapos hétvége után, ám a délelőtt folyamán előkerültek az eladók. A mérsékelt esésből erős zuhanásba váltott a BUX, és a forint is elvesztette a reggeli nyereségét, 307 körül kereskedtek az euróval. Mfor.hu-háttér.

Reggel még kimaradtunk az európai kaszabolásból

Hétfőn és kedden jelentősen gyengültek a vezető nyugat-európai részvényindexek, így joggal írtuk tegnap, hogy félve várhatjuk a mai nyitást a Budapesti Értéktőzsdén. Végül a negatív irány bejött, de messze nem estünk akkorát, amekkorát Európa két nap alatt. A BUX index nem sokkal a nyitás után 17 236 ponton állt, ami 2,2 százalékkal volt alacsonyabb a pénteki záróértéknél.

10.30 körül azonban komolyabb eladások jelentek meg a piacon, és a nemzetközi tőzsdéken is semmivé foszlottak a reggeli pluszok. 11 órára egészen komoly, közel 900 pontos veszteséggel állt a BUX, mely 16700 pont körüli értéket mutatott. A két legnagyobb vesztes ekkor az OTP és a Mol papírja volt. A bankrészvény közel 8 százalékkal gyengült, 3270 forint körül forgott, míg az olajvállalat 1000 forintot zuhanva 16200 körül állt.

A kedd esti erősödés után szerda reggel a forint is felfele kapaszkodott az euró ellenében, ám a tőzsdei fordulattal párhuzamosan itt is fordult a kocka, és a 305 körüli szintek helyett 307 forintot kell adni a bankközi piacon egy euróért.

Így indult a nap

A nyitást követő viszonylagos optimizmus közepette remélni lehetett, hogy 2-3 százalékos veszteségen belül maradhet a piac. Akkor vezető részvények közül az OTP 3400 forintig esett, ami 3,8 százalékos mínusznak felelt meg, míg a Mol 16 900 forintos árfolyama 1,4 százalékos gyengülést jelentett. A Magyar Telekom a kezdés után 504 forintba került, ami 1,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint a hosszú hétvége előtt. A gyógyszergyártók közül a Richter 0,03 százalékos erősödéssel, az Egis pedig 1,2 százalékos visszaeséssel nyitott.

Európában korrekció figyelhető meg az elmúlt két nap meredek esése után: a londoni FTSE 0,89 százalékkal kapaszkodott feljebb a kezdés után, míg a frankfurti DAX 1,57 százalékos emelkedést mutatott. A párizsi CAC 40 1,33 százalékkal állt tegnapi értéke felett a nap elején. Ugyanakkor ezek a kis pluszok még messze vannak az elmúlt két nap összesen 6-8 százalékos bukásától.

A mai nap várhatóan az újabb EU-csúcs jegyében telik majd a piacokon, hiszen végre tisztázódhat a görögök sorsa. Ugyan a múlt héten az Unió vezetői már megállapodtak az ország megmentéséről, de a görög kormányfő hétfő este váratlanul bejelentette, hogy népszavazáson akarják jóváhagyatni a mentőcsomagot. Ez erős pesszimizmust hozott tegnap a piacokon, hiszen ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy az államcsődről szavaznának a görögök, és az utóbbi hónapok sztrájkjainak és tüntetéseinek függvényében jó esély van arra, hogy elutasítják a mentőcsomagot.

Erőre kapott a forint

A forint kifejezetten erősen kezdte a szerdai napot. Kedden egy hajszál választott csak el bennünket a 310 forintos eurótól, majd ma reggelre 305,60-ig csökkent a közös európai valuta jegyzése. A dollárral szemben 221,75-ig kapaszkodott vissza a forint, míg a svájci frank 250,96 forintba került.

A forint szempontjából ugyanakkor egy negatív hír is érkezett: a pénteki 500 bázispont alatti szintről 550 pont fölé emelkedett Magyarország CDS-felára a piacon. Ezzel hazánk továbbra is a világ kilencedik legkockázatosabb országa a CMA Datavision listáján.

A nemzetközi hangulat mellett a forint számára továbbra is a hitelminősítők jelenthetnek elmozdulást. Napok óta arra vár ugyanis a piac, hogy a Moody's és a Standard & Poor's nyilvánosságra hozza októberi látogatásának eredményét, vagyis azt, hogy leminősíti-e hazánkat. Ennek annyiból van jelentősége, hogy mindkét minősítőnél csak egy fokozattal állunk a befektetésre már nem javasolt kategória felett, így egy esetleges leminősítés érzékenyen érinthetné a magyar eszközöket. A hitelminősítők gyakorlata alapján legkésőbb november közepéig mindkét cég nyilatkozni fog arról, mi lesz a további sorsunk.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!