6p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Tovább romló portfólió, még mindig magas céltartalékolás, impozáns orosz piac jellemezték az OTP első negyedévét. A 37,2 milliárd forintos nettó eredmény egy kicsivel talán magasabb a várakozásoknál.

9.55

"Az egyeztetések még folynak, nem lenne korrekt, ha én ezeket most kommentálnám" - mondta a devizahitelesek megmentését szolgáló csomagról az OTP vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: bár hivatalos eredményvárakozást nem közöltek, de az első negyedév számai megfelelnek a menedzsment várakozásainak.

A mikro- kis- és középvállalati hitelezésben látnak növekedési potenciált a magyar piacon. Ahhoz, hogy a lakossági oldalon elfogadható aktivitás legyen, a fogyasztás növekedésének el kell indulnia. "Ha világossá válnak a feltételek a jelzáloghitelezés tekintetében, akkor az az ügyfeleknek és a bankoknak is segíteni fog" - hangsúlyozta Bencsik.

9.50

A bank likviditási helyzete továbbra is kiválónak mondható, nagyon stabil. Az első negyedév legnagyobb sikere a már említett rubelkötvény volt. A héten 500 millió eurót fizetett vissza a bank, ezen kívül még egyetlen nagyobb tétel lesz, júliusban jár le egy 715 milliós jelzáloglevél. A bank tőkemegfelelése és Tier1-rátája régiós összehasonlításban is egészen kiválónak mondható - mondta Bencsik László.

9.45

Magyarországon leírt a bank egy 18 milliárd forintos állományt, ami már öt éven túli késedelem volt, ennek céltartalékkal fedezettsége 100 százalékos volt. A másik egyszeri tétel egy 10 milliárd forintos szindikált hitel, ahol már korábban lehetett sejteni, hogy késedelembe fog esni, ezért már előre tartalékolt a bank. A menedzsment jó esélyt lát arra, hogy az év második felében sikerül megállapodni erről a szindikált hitelről.

"Továbbra is fenntartjuk azt a véleményünket, hogy a portfólióromlás üteme az idei évben le fog lassulni" - emelte ki Bencsik. Magyarországon az első negyedévben 28 milliárd forintnyi állomány került 90 napon túli késedelemmel érintett portfólióba, ez elsősorban lakossági jelzáloghiteleket jelentett. A bankvezetés szerint az mindenképp nagy eredmény a csoport számára, hogy Romániában alig romlott a portfólió. 

9.39

"Idén várhatóan már emelkedni fognak a működési költségek, nem látunk lehetőséget további érdemi költségcsökkentésre" - emelte ki az OTP menedzsmentjének tagja. Hozzátette: ha tovább akarnák faragni a költségeket, akkor az a növekedéskárára menne, felesleges most leépíteni az apparátust, hogy aztán újra felépítsék. 

9.36

Az orosz leánybank rubelkötvényt bocsátott ki az első negyedévben, fontos, hogy mindezt anyabanki garanciavállalás nélkül tudta megtenni. A kötvények árazása jó volt, jelentős túljegyzés volt tapasztalható - hangsúlyozta Bencsik László. Az orosz piacon a vállalkozói betétek leépítése tudatos lépés, a korábbi magas kamatozású lekötött betéteket nem újította meg a bank hasonló kondíciókkal. 

9.29

A csökkenő céltartalékolás annak kösznhető, hogy a jogszabályi keretek között igyekezett konzervatívan tartalékolni a bank a negyedik negyedévben - emelte ki Bencsik. A csoportszintű hitelállomány 1 százalékkal csökkent, a betétek állománya azonban hasonló mértékben emelkedett.

A kamatmarzs első negyedéves emelkedése elsősorban az orosz és az ukrán leánybankoknak köszönhető, ukrajnában és Magyarországon kismértékben csökkent a marzs. A 102 százalékos nettó hitel/betét ráta kiegyensúlyozott mérlegszerkezetet és kényelmes likviditási pozíciót jelent. A ráta csökkenése elsősorbana  forint erősödésének volt köszönhető. 

9.19

Az orosz gazdaság kiváló teljesítményt nyújt, az idén 4 százalék körüli éves bővülési ütemet várnak. "Dübörög a gazdaság, ez a fogyasztási hitelek keresletében is látszik" - hangsúlyozta az orosz piaccal kapcsolatban Bencsik László. Ukrajnában a magas acélárak táplálják a növekedést, a jegybank mesterségesen gyengén tartja a hrivnyát, a devizatartalékok folyamatosan nőnek.

A várakozások felett teljesített a román gazdaság, hiszen az idei első negyedévben is növekedni tudott azok után, hogy tavaly nyáron a GDP 5 százalékának megfelelő költségvetési kiigazítást hajtott végre a kormány. A várt felett teljesít Bulgária is, úgy tűnik, hogy megindult egy strukturális átalakulás, ami nagyon pozitív, a jelek szerint komoly beruházások is áramolnak a feldolgozóiparba. Szlovákiában továbbra is dinamikusan nő a gazdaság, a viszonylag magas hiány miatt egy kiigazítás kell, ami visszafoghatja a belső keresletet.

"Ahol egy kicsit aggódunk, az Horvátország, ott a GDP még a tavalyi negyedik negyedévben is csökkent, a munkanélküliségi ráta dinamikusan növekszik" - mondta az OTP verzérigazgató-helyettese. Montenegróban a jelek szerint stabilizálódik a helyzet, lassú javulás figyelhető meg. 

9.16

Magyarországon alapvetően pozitív a kép, az első negyedéves GDP-növekedési adatok kedvezőek voltak, valószínűleg sikerül elérni a 3 százalékos növekedést éves szinten - hangsúlyozta Bencsik. Az idei év második felére, vagy a jövő év első felére várják a bank szakemberei, hogy a belső fogyasztás is megélénkül majd, a közmunkaprogramokkal a munkaerőpiaci helyzet is javulásnak indulhat.

Az adósságpálya és a költségvetési hiány tekintetében nincs ok azt gondolni, hogy a kormány által kitűzött célok ne teljesülnének, az előzetesen meghatározott pályán áll a költségvetés - tette hozzá az OTP vezérigazgató-helyettese. 

9.11

A likviditási tartalékok javarészt a forint erősödésének köszönhetően nőttek, a tőkemegfelelési mutató javult, a konszolidált mutató 17,7 százalék volt, a Tier1 ráta pedig 14,8 százalék. Továbbra is nő a külföldi csoporttagok eredményhozzájárulása, a nettó eredményhez már negyedrészt a leányvállalatok járultak hozzá. 

9.08

A nettó és a konszolidált eredmény közti különbséget lényegében a bankadó adja. A bankadó összege hasonló, mint 2010-ben, de most nem két, hanem négy részletben negyedévekre elosztva számolják el - mondta a csütörtök reggeli sajtótájékoztatón Bencsik László vezérigazgató-helyettes. "Összességében egy stabil, jónak mondható eredményt ért el a bank az első negyedévben" - emelte ki. 

Az eredményben az optimista és a pesszimista befektetők is találhatnak muníciót, hiszen a 90 napon túli késedelmes hitelállomány 15 százalékra emelkedett az előző negyedévi 13,7 százalékról, az 54,2 milliárdos céltartalék pedig ugyan csökkenést jelentett, de még mindig magasnak számít.

A nettó eredmény év/év alapon tapasztalt csökkenése nagyrészt a bankadónak köszönhető, melyet tavaly nyáron vezetett be a kormány, az idei első negyedévben 7,2 milliárd forintot vitt el a profitból. Az egyszeri tételek nélkül számított konszolidált adózott eredmény 44,1 milliárd forintot tett ki, ami 4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál és 38 százalékkal az előző negyedévinél.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!