4p

Alaposan felkavarta a kedélyeket, hogy a tervek szerint a hivatalba lévő szakértői kormány nyártól megszünteti a lakástámogatási rendszer egyes fontos elemeit, mégpedig a szocpol kedvezményt, valamint a kamattámogatásos hitelkonstrukciókat. Egyesek szerint a lépésnek legfőbb ideje, hiszen elfogadhatatlan, hogy az állam alanyi jogon dobáljon milliókat lakásvásárlásra, mások szerint még nehezebb lesz az átlagember lakáshoz jutása.

"Hogy is mondjam finoman: a szocpolt a többség vagy önerőnek használta, vagy egy kisebb része csalásra, elég csak elolvasni az utóbbi hetek Kelet-Magyarországi híreit" – járta körül a kérdést egy neve elhallgatását kérő hiteltanácsadó. A támogatási rendszer jelentős szűkítése miatt azonban úgy is magasra csaptak az indulatok, hogy minden fél tudja, nem mindenki használta fel tisztességes célokra használta a támogatást.

Máshonnan kell az önerő

A szocpol kedvezményt főleg önerőként használták az érintettek, elsősorban az új lakások vásárlása esetén, bár sok esetben belevágtak használt lakás bővítésébe is, noha a tapasztalatok szerint utóbbi esetben nehezebb volt átverni az igénylést, de nem lehetetlen. A konstrukció kiesésével a ma már szinte kötelező 20-30 százalékos önerőt máshonnan kell majd megszerezni, azonban a forrás kérdésére nem könnyű a válasz.

Egyrészt annyiban segít majd "tisztítani" az ingatlanpiacot, hogy kvázi pénz nélkül ezentúl nem lehet lakáshoz jutni, ami egyébként nem feltétlenül baj, ugyanis előfordult pár esetben, hogy hiába volt a szocpol, a család egyik tagjának jövedelem-kiesése máris megoldhatatlan egyenletet rajzolt fel a hitel visszafizetésének kérdésében. (Megjegyzendő, hogy hasonló folyamat figyelhető meg az autópiacon is, ahol éppen az elmúlt hónapokban szűntek meg a nagyjából minden nélkül felvehető, elnyújtott futamidejű, nulla forintos kezdőrészletes hitelek – ha nem is teljesen párhuzamosan, de hasonló történt az ingatlanpiacon is az elmúlt hónapokban, hiszen 0 százalékos önerővel már aligha lehet bármit is vásárolni.)

Önerőt saját vagy állami pénz hiányában még két forrásból lehet teremteni: egyik a személyi kölcsön, melynek 30-33 százalékos THM-je erősen elgondolkodtató lehet (a lakáshiteleké kb. 10-11 százalék mostanság), a másik pedig a pótingatlan bevonása fedezetként – ekkor azonban két lakásra is jelzálog kerülhet.

Gazdaságos Fészekrakás

Kevésbé hullnak könnyek a kamattámogatott lakáshitelek megszűnéséért a piacon, mivel az ott rögzített összegekért manapság több embernek is alkalmas lakást alig-alig lehet vásárolni, különösen nem a fővárosban, ahol az összeg leginkább csak egy panellakásra, vagy egy kevésbé jó környéken lévő nem is túl nagy ingatlanra lehet elég. Vidéken városa válogatja, de a még alacsonyabb árlimit miatt ott is sokszor gondot jelent, hogy mit is lehetne venni a programban meghatározott összegért.

A tapasztalatok szerint a válság előtt nem sorakoztak tömegek a kamattámogatott hitelekért, mivel a svájci frank illetve euró alapú hitelek sokkal jobb lehetőségeket kínáltak. Szeptember óta viszont egyáltalán a lakáspiacon nincsenek tömegek, hiszen a többség jelenleg leginkább sem forint, sem devizaalapú hitelt nemigen mer felvenni. Népszerűbb volt ennél a szocpol, bár az elmúlt időszakban a teljes piac 15-20 százalékára becsülték az igénybevevők körét a hitelezéssel foglalkozó ingatlanosok.

De miért is kell saját lakás?

Egyes szakértők szerint sajátos hazai szokás, hogy mindenki foggal-körömmel ragaszkodik a saját lakástulajdonhoz – még erején felül is – miközben nyugaton a háztartások 40-60 százaléka bérlakásokban él. Mások azonban árnyalják a képet: itthon a bérlakáshoz az elmúlt évtizedekben elég rossz asszociációk tapadtak, másrészt a bérlakásépítés mint olyan, gyakorlatilag egy-egy önkormányzatot kivéve alig létezik Magyarországon.


"Kinek is érné meg 20-30 évig várni a pénzére, mikor idáig a hitványabb projekteket is el lehetett adni 2-3 év alatt. A bérlakásokat kezelni kell, külön személyzetet kell rá tartani, időként felújítani – a mostani magyar piacon aligha van olyan beruházó, aki hajlandó ezzel foglalkozni. A dolog vagy állami, vagy banki támogatással működhetne, de úgy tűnik egyelőre nincs rá érdeklődés" – jelzi szakértőnk. A piac beszűkülése és a nehéz gazdasági helyzet miatt azonban eljöhet az az idő, amikor az albérletek mellett a nem szociális, hanem piaci alapon értékesített bérlakások számára is beköszöntenek a jó idők.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!