4p

Nem kedvez a forint árfolyamának mostani alakulása a devizában eladósodott lakáshitelesek számára, egyre növekszik azok száma, akik nehezen tudják fizetni a havi törlesztő részleteket, különösen igaz ez, az „egzotikus” hektikusan mozgó devizákban eladósodott ügyfelekre. A fizetési problémákat meg lehet előzni, vagy lehet hatékonyan menedzselni – egy dolgot nem szabad tenni, fejünket a homokba dugva hallgatni.

Bár sajátossága a hazai ingatlanpiacnak, hogy a tulajdonosok egyrészt kifejezetten ragaszkodnak a saját tulajdonhoz, ellentétben a nyugat-európai trendekkel, ahol a lakások jelentős része bérlemény, illetve csak akkor engedik bedőlni a lakáshitelt, ha minden kötél szakad, a mostani nem túl biztató gazdasági helyzetben fel kell készülni arra, mi történik, ha egyszer csak nem tudjuk tovább finanszírozni a lakáshitelt.

Megelőző intézkedések

A hitelbedőlés fenyegető rémével leginkább akkor kell szembenéznie a tulajdonosoknak, ha jelentősen csökken a háztartás jövedelme, és nincsenek tartalékai, illetve ha a felvett devizanem jelentősen megerősödik a forinthoz képest. Erről bizonyára érdekeseket tudnának mesélni azok a hosszú távon japán jenben eladósodott ügyfelek, akik a tavalyihoz képest közel dupla akkora árfolyammal kénytelenek szembenézni.

Léteznek azonban már olyan termékek, melyekkel a kellemetlen helyzeteket többé-kevésbé ki lehet védeni. Nem árt körülnézni például a jövedelem-kiesés biztosítások területén, melyek rövidebb-hosszabb távra részleges megoldást nyújthatnak az átmeneti pénzzavarok ellen, vagy éppen átgondolni, milyen más forrásokhoz lehet hozzányúlni egy nem várt jelentős törlesztő-részlet emelkedés esetére.

Ingyenes a hitelátváltás, de…

Lehetőség van arra is, hogy meglévő devizahitelünket – jelenleg – kedvező körülmények között forint alapúra válthassuk a pénzintézetnél. Csábítónak hangzik, de érdemes alaposan meggondolni, ugyanis a forinthitelek nem olcsóak, ráadásul az árfolyam-különbözet miatt előfordulhat, hogy jelentősen nagyobb adósságot kell átkonvertálni, mint amennyit eredetileg felvettünk.

Ugyanezt érdemes átgondolni akkor, ha esetleg másik devizanemre kívánunk váltani, vagy csak egy másik bankhoz szeretné valaki átvinni a hitelét – könnyen lehet,hogy az elsőre kedvezőnek tűnő lehetőség a valóságban még nagyobb terhet fog rárakni a háztartásra. Bizonyos feltételek mellett lehetőség van arra, hogy a futamidő hosszabb legyen, bár 35 év esetén ez már némileg utópisztikus elképzelésnek tűnhetnek.

Ha megtörtént a baj…

Abban az esetben, ha egyértelműen látszik, hogy nem fogjuk tudni befizetni az esedékes törlesztő részletet, erről mihamarabb érdemes beszélgetni a finanszírozóval. Általában a bankok nem érdekeltek – egyelőre – abban, hogy tömeges lakásértékesítéseket rendezzenek, ezért szokott lenni lehetőség türelmi időre, átütemezésre, átmeneti törlesztő részlet csökkentésre – a lényeg, hogy szóljunk időben, mert ha a bank kezdi keresni a pénzét, az már kicsit kellemetlenebb szituáció.

Az egyeztetés előtt érdemes – reálisan – felmérni, mit tudunk vállalni a közeljövőben, mert ha olyasmit ígérünk meg, amit később nem tudunk teljesíteni, a következő körben már nehezebb feltételekkel tárgyalhatunk.

Fokozottan érdemes óvatosnak lenni, ha lízing keretében vásároltuk a lakást, ebben az esetben sokkal egyszerűbben távozásra kényszeríthetnek az ingatlanból, mint klasszikus lakáshitelek esetében.


Gondolkodni az eladáson

Ha hosszabb távon sincs remény arra, hogy tudjuk fizetni a részleteket, akkor bizony el kell gondolkodni az eladáson, és egy kisebb, vagy éppen kevésbé jó adottságú ingatlanba költözésen. Fel kell készülni arra is, hogy a mostani piaci helyzetben – a vevők finoman szólva sem tolonganak lakást vásárolni – esetleg veszteséggel lehet csak kiszállni a történetből.

Nem kifejezetten ajánlott megoldás az, hogy a törlesztő részletet más típusú gyorsan felvett hitelből finanszírozzuk, mivel a szabad felhasználású hitelekhez képest a lakáshitelek kamata jellemzően alacsonyabb – és a végén könnyen egy olyan hitelspirálba kerülhetünk, amiből csak nagyon nehezen lehet kitörni. Érdemes kikérni egy pénzügyi, vagy hiteltanácsadó segítségét, mielőtt döntünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!