TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyes elemzők szerint kidurrant a Bitcoin lufi, amit a kriptovaluta árfolyama is alátámaszt. A Bitcoin két hét alatt 5000 dollárról 3000-ig zuhant, több tízmilliárd dollárt veszítve így értékéből.

Elképesztő vágtát mutatott be a Bitcoin, 2016 és 2017 nyara között, 500 dollár körüli szintről 5000 dollárig száguldott egy egység a digitális pénznemből. A nagy vágta azonban az elmúlt két hétben hirtelen a végéhez ért, és a Bitcoin árfolyama látványosan zuhanni kezdett. Ebben szerepet játszott többek között az, hogy az egyik legfontosabb piacának számító helyen, Kínában betiltották összes bitcoin tőzsdét.

A csütörtöki beszámolók szerint a tőzsdefelügyelet szóban utasította a kriptopénz tőzsdék üzemeltetőit, hogy függesszék fel a kereskedést. A BTCC China elektronikus kereskedelmi platform, az egyik legnépszerűbb kínai digitális deviza tőzsde csütörtökön már be is jelentette, hogy szeptember 30-án leállítja a kereskedést a virtuális devizákkal. Az indoklásban arra a szeptember 4-i rendeletre hivatkoztak, amelyben a kínai jegybank illegálisnak minősítette és betiltotta a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést.

Emellett több tekintélyes pénzügyi intézmény vezetője, például a JP Morgan Chase vezérigazgatója is meglehetősen negatív véleményt fogalmazott meg a Bitcoin kapcsán. A 99 milliárd dolláros vagyon felett diszponáló Oaktree Capital befektetési alapkezelő, első embere Howard Marks pedig egyenesen pilótajátéknak titulálta a Bitcoin rendszert.

Az, hogy az állam számára ellenőrizhetetlen pénzügyi folyamatok zavarták a kínai vezetést nem meglepő, és egyes szakértők szerint éppen a kriptovaluták sikerét mutatja, hogy betiltották ezek kereskedelmét Kínában. Ahogy feltételezhetően a mostani pénzügy rendszer haszonélvezőinek a szemét is csípi az a részben velük szemben kialakuló pénzügyi struktúra, amely a blockchain technológián alapul. Így akár az ő véleményüket is lehet kritikai éllel kezelni. Az ugyanakkor tény, hogy a Bitcoin és a hozzá hasonló eszközök sokszor illegális tranzakciók lebonyolítását szolgálták. Ahogy azt a kritikát is nehéz cáfolni, hogy a Bitcoin árfolyamának őrült száguldozását nem a való piaci igény, sokkal inkább a vérszemet kapó spekulánsok táplálták. Vélhetőleg sokuk szenvedett el a napokban jelentős anyagi veszteséget, hiszen mind a Bitcoin, mind a második legnépszerűbb digitális pénz, az Ethereum több tízmilliárdot veszített összesített értékéből.

Augusztus végén még szárnyalt, azóta zuhan az Ether'

A kriptoeszközök értékvesztése pedig egyelőre éppen olyan féktelen, amilyen az emelkedésük volt. A Bitcoin például csak csütörtökön 14 százalékot zuhant, amelyre pénteken még 10 százalék veszteség jött rá. Nem járt jobban a második legnépszerűbb digitális pénz, az Ethereum sem, amely egy nappal korábban 17 százalékot zuhant, majd pénteken még közel 10 százalékot.

A rémisztő zuhanás ellenére egyébként még mindig igen komoly nyereségben van, aki az év elején vásárolt ilyen eszközöket, hiszen januárban még 1000 dollár körül volt a Bitcoin kurzusa. Mindez tehát közel 300 százalékos nyereséget jelent szemben a történelmi rekordokat döntő amerikai tőzsdeindexekkel, legyen szó a 30 legnagyobb vállalatot tükröző Dow Jones (DJIA) vagy a nagyobb merítést mutató S&P 500-asról, melyek „csupán” 10 százalék feletti növekedést értek el.

Mindenesetre a mostani zuhanás után sok spekulatív pozíció eltűnhet ezekből az eszközökből, így rövid távon nem lenne meglepő további árcsökkenésük sem a szakértők szerint. Hosszabb távon a sorsukat az fogja meghatározni, miként tudnak majd úgymond kooperálni a kriptovaluták a szabályzó hatóságokkal. Ha ugyanis ezt meg tudják oldani, akkor a mögöttük lévő technológia biztosíthatja a sikerüket több éves távlatban.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.