2018. február 6. 08:01

A szakértőket is meglepő drasztikus zuhanás után erősen megoszlanak a vélemények, hogy meddig tarthat a mostani esés, illetve szabad-e már részvényt vásárolni. Vannak, akik szerint óvatosan lehet szemezgetni, de olyan is akad, aki további komoly esést vár.

Megoszlanak a piacvezető stratégák véleményei azzal kapcsolatban, hogy érdemes -e a mostani részvénypiaci korrekcióba belevásárolni. James Bateman a Fidelitytől normálisnak látja a piaci mozgásokat, véleménye szerint jó jel, hogy a kifeszített értékeltségű piac az éledező infláció és az új Fed vezetés kockázatai mellett korrigál. Az UBS szerint a bika piacokon átlagosan 10,6 százalékos évközi korrekció zajlott le historikusan, ezért bár fájdalmas rövid távon egy ilyen folyamat, hosszabb távon nem ritka. 
 

Kristina Hooper, az Invesco globális piaci stratégája szerint sem kell pánikba esni. A mostani esés bár erőteljes piaci korrekciónak fogható fel. A hangulat ilyenkor könnyen magával ragadja a befektetőket, ám aki fegyelmezett és a kitűzött stratégiáját követi, az egy ilyen csapkodó piac mellett is eredményes lehet. Az eladási hullámban ugyanis a befektetők még a kivállóan teljesítő papíroktól is pánikszerűen szabadulnak.

A másik oldalon áll pl. a Morgan Stanleytől Micheal Wilson, aki szerint az amerikai fiskális deficit aggasztó mértéke és az inflációs várakozások emelkedése további részvénypiaci esést vetít előre. Bob Doll, Nuveen Asset Management vezető stratégája már temeti a piacot, szerinte az eufória után keserű kiábrándulás következik. A befektetők pedig nagy számban az immár reálhozamot biztosító kötvénypiac felé fognak fordulni. A hozamok emelkedése ráadásul a részvénypiac túlértékeltségét is még inkább megmutatja, arról nem is beszélve, hogy az amerikai vállalati szektor rekordmértékű eladósodottsága miatt ez a profitmarginokat is csökkenti a jövőben.
 
mfor.hu