3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dubaji állami hitelek átstrukturálási kísérlete hozhatja el a korrekciót a fejlődő piacokra, az új tőzsdei bevezetések esetében pedig lavinát indíthat el - vélekedik a Templeton Asset Management vezére. A guru szerint a folyamat tartós korrekciót indíthat el a bikapiacon.

A dubaji állami hitelek átstrukturálási kísérlete hozhatja el a korrekciót a fejlődő piacokra, az új tőzsdei bevezetések esetében pedig lavinát indíthat el - vélekedik Mark Möbius, a Templeton Asset Management vezére. A guru szerint a folyamat tartós korrekciót indíthat el a bikapiacon.

Szerdán jelentették be, hogy a dubaji állami tulajdonban lévő Dubai World vállalat hat hónapos haladékot kér 60 milliárd dolláros hitelének visszafizetésére. A hír komoly pánikot váltott ki a nemzetközi piacokon, sokan máris az arab állam csődjéről beszélnek. A bejelentés után csütörtökön világszerte estek a tőzsdék és a nyersanyagok árfolyama, emelkedett az állampapírok hozama és növekedtek a CDS-felárak.

Megérett az idő a korrekcióra

"Véleményem szerint ez a hír lehet a fordulópont, egy komolyabb korrekció indulhat el a bikapiacokon" - vélekedik Möbius. A guru a Bloomberg kérdésére hozzátette: már korábban is jósolt egy jelentősebb visszaesést a feltörekvő piacokon. "Dubaj csődje komoly problémákat okozhat, hiszen csődhullámot indíthat el világszerte" - vélekedik az amerikai szakember.

Az utóbbi napokban a feltörekvő piacok voltak a pesszimista hangulat egyik legnagyobb vesztesei, Ázsiában csütörtökön és pénteken is jelentősen gyengültek a részvényindexek. Az MSCI Emerging Markets Index 3,2 százalékkal esett pénteken, de 2009 egészét tekintve még így is 64 százalékos pluszban van.

Az elmúlt hónapokban éppen a feltörekvő piacok voltak a javuló hangulat egyik legnagyobb nyertesei, mivel világszerte kezdtek bízni a befektetők a gazdaság gyors kilábalásában.

20 százalékos esés jöhet?

"A mostanihoz hasonló bikapiacokon nem ritkák a 20 százalékos korrekciók, most is elképzelhető egy hasonló mértékű visszaesés" - vélekedik Möbius. Igaz - teszi hozzá - szinte senki nem képes előre megjósolni, pontosan mikor mi fog történni, azonban a jelek mindenképpen korrekcióra utalnak.


A tőzsdeguru már korábban kijelentette, hogy Vietnámmal kapcsolatban pozitív a véleménye, most azonban felhívta a figyelmet arra, hogy rövid- és középtávon az ázsiai ország piacával is érdemes vigyázni.

A vietnámi jegybank a héten már 5 százalékkal leértékelte a nemzeti devizát és megemelte az alapkamatot, hogy megküzdjön az inflációval és a kereskedelmi mérleg hiányával. A jelek egyelőre arra utalnak, hogy a következő időszakban további 14 százalékos devizaleértékelés jöhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!