<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dubaji állami hitelek átstrukturálási kísérlete hozhatja el a korrekciót a fejlődő piacokra, az új tőzsdei bevezetések esetében pedig lavinát indíthat el - vélekedik a Templeton Asset Management vezére. A guru szerint a folyamat tartós korrekciót indíthat el a bikapiacon.

A dubaji állami hitelek átstrukturálási kísérlete hozhatja el a korrekciót a fejlődő piacokra, az új tőzsdei bevezetések esetében pedig lavinát indíthat el - vélekedik Mark Möbius, a Templeton Asset Management vezére. A guru szerint a folyamat tartós korrekciót indíthat el a bikapiacon.

Szerdán jelentették be, hogy a dubaji állami tulajdonban lévő Dubai World vállalat hat hónapos haladékot kér 60 milliárd dolláros hitelének visszafizetésére. A hír komoly pánikot váltott ki a nemzetközi piacokon, sokan máris az arab állam csődjéről beszélnek. A bejelentés után csütörtökön világszerte estek a tőzsdék és a nyersanyagok árfolyama, emelkedett az állampapírok hozama és növekedtek a CDS-felárak.

Megérett az idő a korrekcióra

"Véleményem szerint ez a hír lehet a fordulópont, egy komolyabb korrekció indulhat el a bikapiacokon" - vélekedik Möbius. A guru a Bloomberg kérdésére hozzátette: már korábban is jósolt egy jelentősebb visszaesést a feltörekvő piacokon. "Dubaj csődje komoly problémákat okozhat, hiszen csődhullámot indíthat el világszerte" - vélekedik az amerikai szakember.

Az utóbbi napokban a feltörekvő piacok voltak a pesszimista hangulat egyik legnagyobb vesztesei, Ázsiában csütörtökön és pénteken is jelentősen gyengültek a részvényindexek. Az MSCI Emerging Markets Index 3,2 százalékkal esett pénteken, de 2009 egészét tekintve még így is 64 százalékos pluszban van.

Az elmúlt hónapokban éppen a feltörekvő piacok voltak a javuló hangulat egyik legnagyobb nyertesei, mivel világszerte kezdtek bízni a befektetők a gazdaság gyors kilábalásában.

20 százalékos esés jöhet?

"A mostanihoz hasonló bikapiacokon nem ritkák a 20 százalékos korrekciók, most is elképzelhető egy hasonló mértékű visszaesés" - vélekedik Möbius. Igaz - teszi hozzá - szinte senki nem képes előre megjósolni, pontosan mikor mi fog történni, azonban a jelek mindenképpen korrekcióra utalnak.


A tőzsdeguru már korábban kijelentette, hogy Vietnámmal kapcsolatban pozitív a véleménye, most azonban felhívta a figyelmet arra, hogy rövid- és középtávon az ázsiai ország piacával is érdemes vigyázni.

A vietnámi jegybank a héten már 5 százalékkal leértékelte a nemzeti devizát és megemelte az alapkamatot, hogy megküzdjön az inflációval és a kereskedelmi mérleg hiányával. A jelek egyelőre arra utalnak, hogy a következő időszakban további 14 százalékos devizaleértékelés jöhet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.