5p

A vártnál jobb eredményeket tett közzé kedd hajnalban a Mol, mely főleg a magasabb olajárnak és a növekvő kitermelésnek köszönhette a javulást a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az első negyedévhez képest ugyanakkor csökkent az eredmény, ami jelentős részben a gyenge dollárral magyarázható. Mfor.hu-háttér.

Újabb árbevételi rekord

1298,4 milliárd forintos árbevételt ért el a második negyedévben a Mol-csoport, ez 23 százalékkal volt magasabb a tavalyi év hasonló időszakában tapasztaltnál és újabb történelmi csúcsot jelentett. Az első félévben a társaság árbevétele 2475,6 milliárd forint volt, ami 28 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A rekord árbevétel mellett 163,8 milliárdot tett ki a vállalat EBITDA-ja, ami egy év alatt ugyan 12 százalékos növekedést jelentett, az első negyedévi 186 milliárdtól viszont elmaradt. A társaság 87 milliárdos üzemi eredménye hasonló képet mutat: a tavalyi második negyedév 82 milliárdjához képest emelkedést jelent, viszont az idei év elején tapasztalt 120,9 milliárd forintnál lényegesen kevesebb. Az elemzők 80 milliárd körüli üzemi számot vártak, azt majdnem tíz százalékkal sikerült felülmúlni.

A fentiek mellett az adózott eredmény 54 milliárd forintot tett ki a tavalyi második negyedév 43,2 milliárd forintos vesztesége és az idei első negyedév 92,7 milliárdos profitja után.

A csoport nettó eredménye 147 milliárd forintot tett ki 2011. első félévben, szemben az előző év hasonló időszakában realizált 24 milliárdos veszteséggel. A jobb üzleti eredmény mellett a javulást a nettó pénzügyi eredmény hozzájárulása is okozta, köszönhetően az erősebb forint következtében elszámolt nem realizált árfolyamnyereségnek. A pénzügyi műveletek az év első hat hónapjában 18,4 milliárdot hoztak szemben a tavalyi 100 milliárd feletti veszteséggel.

Már a kitermelés adja az eredmény négyötödét


Év/év alapon a Mol növekedésének kulcsa főleg az upstream (kitermelés) üzletág volt, mely 74,4 milliárd forintos üzemi eredményt hozott. Ez ugyan csak 4 százalékkal magasabb a tavalyinál, viszont ha az első félévet vesszük figyelembe, akkor a 29 százalékos növekedés máris jóval impozánsabb. Az upstream egyébként az elemzőknek is kissé csalódást okozott, hiszen a többség 80 milliárd körüli üzemi eredményt várt ebben a szegmensben.

A Mol beszámolója szerint a kitermelés eredményét javította egyrészt a magasabb kőolajár, másrészt pedig a megnövekedett kitermelés. Ugyanakkor kedvezőtlenül hatott erre az üzletágra a gyengébb dollár, az első félévben 6 százalékkal volt olcsóbb a dollár, mint tavaly. A termelési adatoknál az látszik, hogy a kőolajtermelés a tavalyi második negyedévhez képest 7 százalékkal csökkent, ezt ellensúlyozta a földgáz termelés ugyanekkora mértékű növekedése.

A Mol másik húzóágazata a finomítás (downstream), mely a második negyedévben 17,2 milliárd forintos üzemi eredményt hozott. Ez elmarad ugyan az előző negyedévi 39,1 milliárdtól, de jelentősen meghaladja a 10 milliárd alatti elemzői várakozásokat.

"A downstream üzletág eredményének jelentős javulását a magasabb értékesítési volumen és árfolyamnyereség is segítette, bár a finomítási környezet továbbra is kihívásokkal terhelt maradt" - olvasható a cég beszámolójában. Azaz a gyenge dollár, ami az upstream soron kedvezőtlenül hatott, a finomításban pozitív hatást ért el.

A gáz midstream szegmensnek a tavalyihoz hasonló eredményt sikerült elérnie a lezárult gázévben érvényben lévő, a gázszállítási üzlet jövedelmezőségét átmenetileg mérséklő kedvezőtlen szabályozói környezet ellenére. Ez alatt a társaság a lakossági gázárak befagyasztását érti.

Hernádi: nem állunk meg

"Az upstream szegmens eredményének további növelése érdekében intenzív beruházási program megvalósítását tervezzük Oroszországban, Szíriában, Irak kurdisztáni régiójában és természetesen a főbb kelet-közép-európai területeinken egyaránt. A downstream üzletágban a továbbra is kihívásokkal teli finomítói környezet ellenére komplex eszközeink jó eredményt érnek el. Eddig elért eredményeinkre tekintve látható, hogy jó úton vagyunk, hogy az INA-t egy hatékonyabb régiós szereplővé formáljuk. Elengedhetetlen azonban további beruházások megvalósítása és a hatékonyság javítása" - mondta az eredmények kapcsán Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

"Upstream üzletágunkban az elkövetkező évekre a legfőbb célunk, hogy maximalizáljuk a meglévő portfólió értékét, mely biztos alapot jelent a további növekedéshez. Jelentős termeléssel rendelkezünk 7 országban és összesen 11 országban van kutatási potenciálunk. Az elsődleges fókusz a magas megtérülést és gyors cash flow termelést hozó termelésbeállítási projekteken van Szíriában, Kelet-Közép-Európában, Pakisztánban, Irak kurdisztáni régiójában és Oroszországban annak érdekében, hogy emelkedjen a termelés és az üzlet jelentős mértékben járuljon hozzá a csoport EBITDA-hoz" - olvasható a gyorsjelentésben. Emellett a társaság bővebb és intenzívebb kutatási tevékenységet kíván folytatni, hogy tovább bővítse a készleteit és megteremtse a 2013 utáni termelésnövekedés alapját.

A Downstream üzletág esetén a Mol-csoport elsődleges célja, hogy a régióban elért piaci helyzetét tovább erősítse. Piacvezérelt beruházásokra és a hatékonyság további javításra koncentrál, kihasználva a folyamatosan javuló környezet által kínált lehetőségeket. A csoportnak továbbra is célja, hogy a Rijekai Finomító hatékonyságát a Mol kulcsfinomítóinak magas szintjére emelje.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!