2016. március 1. 17:25

Közel 3,5 százalékkal ugrott meg a Magyar Telekom árfolyama, és a BUX is szépen emelkedett. A forint nem sokat változott kedden.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,01 pontos, 1,47 százalékos emelkedéssel, 23 670,95 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 7,3 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy optimista hangulat uralkodott a tőzsdén a Magyar Telekom vezetésével. Ezt a kedden közzétett magyar ipari adatnak, a februári feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) kedvező hatásának tulajdonította az elemző. A BMI emelkedése azt mutatta, hogy a magyar gazdaság növekedése 2016-ban sem tört meg - mondta.

Az európai és az amerikai részvénypiacokon is pozitív hangulat uralkodott, ami az Amerikából érkezett vártnál erősebb makrogazdasági adatokkal magyarázható - tette hozzá a szakértő. Móró Tamás a vezető részvények közül kiemelte a Magyar Telekomot, úgy fogalmazott: a blue chip folyamatos emelkedésével egy hosszú időszak kereskedési sávjából tört ki felfelé.

Futó Péter lett az Év Menedzsere

Horváth Ákos, az Erste Befektetési Zrt. elemzője az M1 aktuális csatornán kifejtette: a BÉT sikeresen teljesített, a vezető részvények a Richter kivételével 1 százalék feletti pluszban zártak. A befektetők az átlagon felüli forgalom mellett továbbra is vásárolták a Magyar Telekom részvényeit - hangsúlyozta az elemző.

A Mol 290 forinttal, 2,08 százalékkal 14 200 forintra erősödött, 978,1 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 85 forinttal, 1,43 százalékkal 6035 forintra nőtt, forgalmuk 2,3 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 14 forinttal, 3,28 százalékkal 441 forintra emelkedett, forgalma 2,3 milliárd forint volt. A Richter-papírok árfolyama 6 forinttal, 0,12 százalékkal 5080 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.

Minimálisan változott a forint árfolyama kedden, az euróval szemben kicsit erősödött, míg a dollár ellenében minimálisan gyengült. Az euró árfolyama a késő délután folyamán 309,75 körül forgott, míg a dollárral 285,50 körül kereskedtek.

Az állampapír piacon a 3 hónapos papíroknál láttunk meredek hozamemelkedést. A legrövidebb állampapírok hozama 11 bázispontot ugrott, így a másodpiacon ismét 1 százalék felett van (1,05%). Érdekes módon a 3 bázisponttal emelkedő éves papírok hozama így alacsonyabb lett (1,03%) ami valamely papírnál korrekciót jelez előre. Az éven túli állampapírok esetén 1-2 bázispontos változást láthattunk. A 3 és az 5 éves kötvények hozama 2-2 bázisponttal nőtt, míg a 10 éveseké 1 bázisponttal emelkedett.

MTI/mfor.hu