4p

Az egy évvel korábbinál majdnem 30 százalékkal magasabb adózott eredményt ért el a Richter a második negyedévben - derül ki a csütörtök hajnalban nyilvánosságra hozott gyorsjelentésből. Az év első felében ennél is impozánsabb volt a növekedés, hiszen 40 százalékkal szerepelt jobban a gyógyszergyártó, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Összesen 84 milliárd forintos árbevételt ért el a második negyedévben a Richter, ez 11,9 százalékkal volt magasabb a tavalyi év hasonló időszakában tapasztalt forgalomnál. Ráadásul a bevétel kicsivel meghaladta az előző negyedév adatát is, hiszen január és március között még 82 milliárd forint volt a társaság bevétele. Az év első hat hónapjában összességében tehát 166 milliárd forint volt a Richter bevétele, ez 13,8 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. Euróban mérve már nem ilyen impozáns a szám, az 562,4 millió eurós bevétel 3,7 százalékkal haladta meg a tavalyi év első felének adatát. A fenti adatok jól jelzik, mennyit segített a gyógyszercégnek a gyengébb forint az idei év első felében.

Az árbevétel megoszlását tekintve az látszik, hogy Magyarországon és az Egyesült Államokban esett vissza a Richter forgalma, a többi piacon növekedés volt tapasztalható. Itthon a kormány gyógyszerkasszát érintő reformjai (gyógyszertámogatások csökkentése, a gyártói befizetések emelése, vaklicit bevezetése) miatt forintban számolva 10,8 százalékkal, euróban számolva pedig 18,7 százalékkal csökkent a forgalom. Az Egyesült Államokban forintban 21,5 százalékos, euróban pedig 28,5 százalékos volt a visszaesés. Azonban ez kevésbé volt meglepő, hiszen egy korábbi profitmegosztási szerződés miatt évek óta egyre csökken a cég amerikai forgalma.

A legjobb teljesítményt a FÁK-országokban mutatta fel az első félévben a Richter, ezekben az országokban a tapasztalt 25,7 százalékos bővülés elsősorban az ukrán piac 46,2 százalékos növekedésének volt köszönhető, míg az egyéb FÁK-országokban ennél is nagyobb mértékben, 53,1 százalékkal nőtt a forgalom. Az Európai Unióban 16,6 százalékos volt a gyógyszercég forgalombővülése, ehhez a legnagyobb mértékben az Eu kilenc új tagállama járult hozzá, melyekben 22,2 százalékkal több bevételt realizált a Richter, mint a tavalyi első félévben.

A fenti adatoknak köszönhetően az üzleti tevékenység eredménye 21,8 százalékkal emelkedett a magyar gyógyszergyártónál, így 28,5 milliárd forintot tett ki fél év alatt. Emellett a pénzügyi eredmény is jelentős javulást mutatott, hiszen a tavalyi első hat hónap 1,65 milliárd forintos vesztesége után 743 millió forintos nyereséget realizált a vállalat ezen a soron. Így az adózás előtti eredmény 29,7 milliárd forint volt a tavalyi 21,8 milliárd után, míg az adózott eredmény soron 28,1 milliárdos profit mutatkozik az év első felében.

Ha csak a második negyedévet vizsgáljuk az eredményesség szempontjából, akkor a 11,4 milliárd forintos profit ugyan 33,7 százalékkal magasabb volt a tavalyinál, viszont jelentősen elmaradt az előző negyedév 16,75 milliárd forintos nyereségétől. Ez nagyrészt a pénzügyi műveletek eredményének volt köszönhető, hiszen az első negyedév több mint 2,1 milliárd forintos pénzügyi nyeresége 1,4 milliárdos mínuszba fordult át a következő három hónapban. A kettő közti 3,5 milliárdos különbség pedig nagyrészt indokolja a profit bő ötmilliárd forintos csökkenését. Emellett az értékesítés és marketing költségek több mint 20 százalékos növekedése rontotta az eredményt, a bő négymilliárd forintos növekedés ezen a soron jórészt a tavaly megvett PregLem-portfóliónak volt köszönhető, mely jelentős orvoslátogatói hálózat kiépítését igényelte Nyugat-Európában.

A Richter eredményei meghaladták az előzetes várakozásokat: a KBC Securities elemzői például néhány nappal a gyorsjelentés előtt 78,5 milliárd forintos árbevételre és 10,4 milliárd forintos nettó profitra számítottak. A cég mindkét soron túlteljesítette ezeket az elvárásokat. Ugyanakkor a KBC saját bevallása szerint is inkább a pesszimisták táborába tartozott, az összesített elemzői konszenzus 12,1 milliárd forintos nettó profitról szólt a második negyedévben, amit nem sikerült elérni.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!