TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Mind az Európai Központi Bank, mind a Bank of England változatlanul hagyta az aktuális alapkamatot. Az euróövezetben 1 százalék, míg a briteknél fél százalék az irányadó kamatszint.

Mind az Európai Központi Bank, mind a Bank of England változatlanul hagyta az aktuális alapkamatot. Az euróövezetben 1 százalék, míg a briteknél fél százalék az irányadó kamatszint.

A várakozásoknak megfelelően egy százalékos szinten hagyta irányadó rátáját az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa, amely továbbra is 1 százalék. Az EKB május 7-i döntésével vittel le 25 bázisponttal rekord mélyre, 1,00 százalékra irányadó refinanszírozási kamatminimumát. A piacok elsősorban a bank elnökének, Jean-Claude Trichet-nek a nyilatkozatát várják, amelyben a gazdasági folyamatokra utal, illetve az esetleges jövőbeni lépésekre lehet következtetni.


A várakozásoknak megfelelően a jelenlegi mélységi rekordszinten, fél százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtöki ülésén a Bank of England. Az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja március óta tartja érvényben a most változatlanul hagyott fél százalékos szintet. Az akkor végrehajtott fél százalékpontos csökkentés tavaly október óta a hatodik volt. A pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit központi alapkamat eddig 4,5 százalékponttal csökkent az őszi csúcsszintről.

Már a januári csökkentéssel kialakult akkori, 1,5 százalékos kamatszint is történelmi mélypont volt: az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá. A brit jegybank jóval borúlátóbb a hazai gazdasági kilátásokkal kapcsolatban, mint a kormány. A BoE múlt hónap közepén kiadott negyedéves inflációs jelentésének grafikus kimutatása arra utal, hogy a bank 4,5 százalékos, éves szintre számolt GDP-visszaeséssel számol az idei második negyedévben, és egyáltalán nem tartja biztosnak, hogy jövőre beindul a növekedés.


Mervyn King, a Bank of England kormányzója az inflációs jelentést ismertető londoni sajtótájékoztatón a következő tizenkét hónap kilátásairól azt mondta: nem több annak az esélye, hogy 2010 közepén a jelenleginél nagyobb lesz a brit gazdaság kibocsátása, mint annak, hogy kisebb, vagyis ugyanakkora a valószínűsége e távlatban a növekedésnek, mint a folytatódó visszaesésnek. Alistair Darling pénzügyminiszter a következő pénzügyi évre szóló, áprilisban ismertetett költségvetési tervezetében jövőre 1,25 százalékos, 2011-ben pedig már 3,5 százalékos brit GDP-növekedést valószínűsített.

Ezt független londoni elemzők már akkor erőteljes kétkedéssel fogadták. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdasági előrejelző ház a költségvetés beterjesztése után kiadott gyorselemzésében "hihetetlennek" minősítette Darling növekedési prognózisait. A cég legfrissebb előrejelzése szerint a brit hazai össztermék-érték 2009 egészében, reálértéken 4,5 százalékkal zuhan.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.