2008. április 30. 12:49

0,6 százalékkal nőtt az amerikai gazdaság az első negyedévben a becslések szerint, tehát egyelőre nincs recesszió a tengerentúlon - közölte ma az amerikai statisztikai hivatal.

A szakemberek előzetesen 0,4 százalékos növekedést vártak az év első három hónapjára, de sokan negatív növekedési adatot sem tartottak elképzelhetetlennek. Ehhez képest a 0,6 százalékos növekedés pozitív hír, az előző negyedév növekedése is ennyi volt. Mindez egyben azt is jelenti, hogy még nincs recesszióban az amerikai gazdaság, legalábbis ha szigorúan tartjuk magunkat a közgazdaságtani fogalmakhoz.

A közgazdászok ugyanis akkor beszélnek recesszióról, ha egy gazdaság egymást követő két negyedévben nem tud növekedni. Az Egyesült Államok utóbbi két negyedéves adata egyelőre minimális növekedést mutat.

A GDP-adattal egyidőben hozták nyilvánosságra a fogyasztói kiadások alakulását, mely a várt 0,2 százalékos emelkedés helyett 1 százalékkal nőtt, ami szintén kedvezőbb a vártnál. A fogyasztói kiadások most megjelent indexe azt vizsgálja, hogy az átlagos amerikaiak mennyit költenek tartós fogyasztási cikkekre és szolgáltatásra, az index az infláció egyik fontos indikátora.

Kora délután jelent meg az ADP foglalkoztatási index is, mely a várt 60 ezres visszaesés helyett tízezres növekedést regisztrált áprilisban a munkaerőpiacon.

A kedvező hírek hatására a világ tőzsdéi meredeken felfelé indultak, a BUX is jelentősen erősödött néhány perc alatt. Az adatközlés után a BUX index 22 357 pontig kúszott fel, ez 0,13 százalékkal magasabb a tegnapi értéknél, pedig néhány perccel korábban még mínuszban volt a mutató.

A vezető nyugat-európai indexek is javítottak a kedvező hírek hatására. A CAC 40 0,35 százalékos pluszban volt, az FTSE 0,1 százalékkal állt tegnapi értéke alatt, míg a DAX 0,36 százalékkal erősödött.

Az esti Fed-kamatdöntésig kitarthat az emelkedés a piacokon, a hosszútávú alakulás viszont nagyban függ az amerikai jegybank döntésétől.