Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A pénzügyi felügyelet hétfőn postázta az érintettek számára azt az értesítést, mely arról szól, hogy visszatérhetnek az állami öregségi ellátás rendszeréhez. A döntés a becslések szerint több mint százezer embert érinthet.

Szeptember 28-án postázták ki azokat a tértivevényes leveleket, melyekben a több mint százezer érintettet tájékoztatják arról, hogy lehetőségük van visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe.

Ki léphet át?

Azok a személyek kaptak értesítést, akik jelenleg magánnyugdíjpénztár tagok, önkéntes döntésük alapján lettek pénztártagok és 2008. december 31-ig 52. életévüket betöltötték. A parlament tavaszi döntése szerint ők dönthetnek most mégis úgy, hogy az állami ellátást kérik.

Szintén levelet kaptak, akik számára 2009. július 9-ét megelőzően állami nyugellátást állapítottak meg és a nyugdíjuk összegét (pénztári tagságukra tekintettel) 75 százalékos mértékben határozták meg. Utóbbiak kérhetik nyugellátásuk összegének ismételt megállapítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával. Esetükben további feltétel, hogy ha korábban pénztári szolgáltatásban részesültek, ennek összegét volt magánnyugdíjpénztáruk részére, a módosítási kérelem benyújtásától számított 30 napon belül visszafizessék - olvasható a PSZÁF közleményében.

Az érintettek december 31-ig jelenthetik be a magánnyugdíjpénztáruknak, hogy vissza kívánnak lépni az állami rendszerbe, majd a pénztár megvizsgálja-e, hogy megfelelnek-e az előírt feltételeknek, és továbbítja a kérelmet a nyugdíjbiztosítónak.

Nem ajánlanak semmit

A Felügyelet a most kiküldött értesítő levélben részletesen tájékoztatta az érintett személyeket arról, milyen következményekkel jár a magánnyugdíjpénztári tagság megtartása vagy a visszalépés, milyen szempontok alapján érdemes dönteni a visszalépésről, milyen konkrét teendőik vannak, ha a visszalépés mellett döntenek, hol tudnak tájékozódni a döntésük meghozatala előtt, illetve hová kell a kérelmet benyújtani és mi történik ezt követően.

A levélben a Felügyelet nem tesz ajánlást senkinek arra vonatkozólag, hogy hogyan döntsön, így minden érintettnek egyénileg kell mérlegelnie a magánnyugdíjpénztári tagság előnyeit és hátrányait.

A visszalépésre, vagy a nyugellátás módosítására irányuló kérelemnek előírt formája nincs. A benyújtott kérelemben azonban feltétlenül fel kell tüntetni a kérelmező nevét, lakcímét és TAJ-számát, az egyértelmű azonosíthatóság érdekében.

A Felügyelet hangsúlyozta a levélben: aki a visszalépés mellett dönt, vagy kéri a megállapított nyugellátása összegének módosítását, az erre vonatkozó kérelmét legkésőbb 2009. december 31-éig dokumentált módon (pl. tértivevényes levélben) el kell juttatnia, vagy postára kell adnia a magánnyugdíjpénztára/volt pénztára részére.

A Felügyelet felhívta az érintettek figyelmét: a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A határidő lejártát követően kezdeményezett kérelmek esetében semmilyen körülmények között nincs módja sem a pénztárnak, sem a Felügyeletnek, sem egyéb szervnek, vagy személynek – még méltányossági alapon sem – a kérelemben foglaltak teljesítésére.

A nagy bukás miatt nyitották ki a kaput

Az ismételt visszalépés lehetősége azok után vetődött fel, hogy a magánnyugdíjpénztárak 2008-ban jelentős, akár 30 százalékos veszteséget szenvedtek el a válság miatt. Ezek után az Orsszággyűlés úgy döntött, hogy az 52 évnél idősebbek dönthetnek mégis az állami nyugdíj mellett.

Mindezt azért engedélyezték, mert azok, akiknek már csak néhány évük van a nyugdíjig, jelentős veszteséget szenvedhettek el a tavalyi rekordgyenge év miatt, és az idő rövidsége miatt már nincs sok esély arra, hogy a veszteségüket behozzák a pénztárak.

A szakemberek szerint annyiból kedvezőbb a fiatalok helyzete, hogy nekik még több évtized van a nyugdíjig, azalatt pedig akár komoly hozamot is termelhetnek a pénztárak.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.