2017. augusztus 29. 10:04

Komoly feszültséget okozott a pénz és tőkepiacokon az újabb észak-koreai rakétakísérlet.

Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát bocsátott fel kedden reggel, amely átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott - közölte a dél-koreai hadsereg, de a hírt megerősítette a japán kormány is. A japán védelmi erő nem tett kísérletet arra, hogy megsemmisítse a rakétát, amely 1180 kilométerre a második legnagyobb japán szigettől, Hokkaidótól keletre, három részre szakadva csapódott a tengerbe.

Szuga Josihide tokiói kormányszóvivő kijelentette:"Példa nélküli az eset, komoly és súlyos veszélyt jelent (Japánra nézve)". Hozzátette, hogy a tokiói kormány nagyon határozottan tiltakozott a történtek miatt Phenjannál. Mint mondta a rakétaindítás az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) határozatainak megsértését jelenti. Tokió Washingtonnal és Szöullal, valamint más érintett országokkal szorosan együttműködve fogja kidolgozni a választ.

A koreaiak lépése meglehetősen idegessé tette a piaci befektetőket. Emiatt a már az ázsiai kereskedésben is veszteséggel zártak a piacok. A tokiói Nikkei-225 0,5 százalékkal, a szöuli Kospi 1,4 százalékkal, a hongkongi Hang Seng 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés utolsó harmadában. Némileg meglepő módon azonban nem a térség államaiban, hanem Európában okozott nagyobb felfordulást a rakétakísérlet. Az európai piacok ugyanis egész délelőtt lefele tartottak, és a déli időszakra 1,5-2 százalék közötti veszteségben állnak az irányadó indexek, a német piac mutatója, a DAX például 200 pontos zuhanást szenvedett el, ami 1,8 százalékos esésnek fele meg.

Rendesen beleadtak a DAX-ba

Az európai börzékkel azonos a magyar tőzsde mozgása is. A BUX 11.30 órakor 37 341,21 ponton állt, ami a legutóbbi, hétfői záró értékéhez képest 756,38 pontos, 1,99 százalékos csökkenés, a keddi nyitásnál 756,38 ponttal alacsonyabb. A részvénypiac forgalma délelőtt 5,4 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 560 forinttal, 2,35 százalékkal 23 225 forintra csökkent. Az OTP-részvények ára 165 forinttal, 1,58 százalékkal 10 275 forintra esett. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,24 százalékkal 479 forintra gyengült. A Richter-papírok árfolyama 170 forinttal, 2,53 százalékkal 6550 forintra csökkent.

A magyar piac indexe sem fest jól

A devizapiacokon mérsékeltebb mozgások láthatók, ám a hangulat itt is feszült. Az euro a dollárral szemben az 1,2-es szint fölé kapaszkodott, és a délelőtt folyamán itt is maradt. A forint árfolyama vegyesen változott, az euró ellenében gyengült, a dollárral szemben viszont tartotta hétfői árfolyamát.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.