5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mióta kitört a gazdasági válság, az eladó ingatlanok hirdetéseiben közölt ár szinte minden esetben irányárként fogható fel. A piaci tapasztalatok szerint átlagosan 5-10%-ot a legtöbb esetben lehet alkudni, de nagyértékű, vagy kistelepüléseken található ingatlanok esetén akár a 25-30% sem irreális. Az alkunak azonban módszere és illemtana is létezik – íme, hogy érdemes csinálni.

Immár tömegek által ismert tény, hogy az ingatlanpiacon lehet alkudni – mégpedig nem is akárhogyan. A 2008 előtti időszakhoz képest - amikor ugyan szintén túlkínálat volt a piacon, ám sokszor inkább az eladók vagy a beruházók tettek szívességet azzal, ha szóba álltak az egy-egy lakás iránt érdeklődő vevőjelöltekkel - mostanra jelentősen fordult a kocka, szinte minden, hirdetésre telefonáló hang már-már potenciális vevőjelöltnek számít.

Annak ellenére, hogy az alku, mint ingatlanpiaci lehetőség mára már széles körben ismert, egyáltalán nem mindegy, hogyan kezd hozzá a reménybeli vevő, mivel nem megfelelő taktikával vagy fellépéssel egyrészt jóval kisebb engedményt lehet elérni, másrészt maga az adásvétel is meghiúsulhat. Az alábbiakban bemutatjuk az öt legfontosabb, lakásvásárláshoz kapcsolódó alkuszabályt.

1. Ne rontson ajtóstól a házba!

Semmiképpen ne azzal kezdje a beszélgetést, hogy bemond egy jóval alacsonyabb árat, esetleg a kötelező udvariassági formulákat félretéve azonnal az "utolsó" árról érdeklődik. Ez egyrészt rendkívüli udvariatlanság, másrészt nem feltétlenül célravezető – hiába a magas svájci frank árfolyam, illetve az ingatlanpiaci túlkínálat, az eladók egy részének még mindig nem élet-halál kérdése az azonnali eladás, a direktben igényelt árcsökkentési igény pedig azt is okozhatja, hogy a végén nem Önnek adják el az ingatlant.

2. Mérje fel a terepet!

Az áralku sosem az első lépés, akármennyire is tetszik a lakás. Érdemes többször is megnézni, hosszabban elbeszélgetni a tulajdonossal. Az ingatlanpiaci eladók közül nagyon sokan nem tudnak lakatot tenni a szájukra, és számtalan olyan információt közölnek, ami alapján felmérhető, hogy meddig lehet elmenni az alkuban. Más és más stratégiát igényel például az, ha a tulajdonos sokadik lakásától akar megszabadulni, ha egyszerűen csak máshova költöznének, vagy éppen utolsó erőkből törleszti fennálló jelzáloghitelét. Nem árt azt sem megtudni, mekkora az érdeklődés a lakásra, ebben, ha van, az ingatlanos is tud segíteni, de sokszor elég azt is megnézni, mikor adták fel először a hirdetést. A későbbi alkudozáshoz szükséges egyfajta együtt és beleérző képesség is – mindig érdeklődve és nagyon figyelmesen kell tárgyalni az eladóval.

3. Látszódjon komolynak!

Alkudni komoly vevővel szoktak. Éppen ezért, annak, aki belemegy a végső ártárgyalásba, két dolgot kell az eladó felé legalábbis mutatnia: tényleg érdeklődik az ingatlan megvásárlása iránt, illetve fizetőképes. Előbbi még viszonylag egyszerű, utóbbit könnyen le lehet rombolni egy félmondattal: számtalanszor előfordult már, hogy a lakásnéző fiatal párocska hölgytagja "jajj, még el kell kezdenünk hitelt nézni" megjegyzése porig rombolta az addig felépített stratégiát – hiszen az ilyesmiből az eladó azonnal tudja, hogy vásárlás legkorábban hónapok múlva várható – ha egyáltalán várható.

4. Amikor lehet alkudni…

A korábban említett tájékozódó beszélgetések nagyon hasznosak az alku időzítése szempontjából. Nyilvánvaló, hogy főleg a sürgősnek tűnő esetekben van esély komolyabb árcsökkenésre (ilyen lehet a külföldre költözés). A bedőlni készülő jelzáloghitel esetében valószínűleg nagyon sokáig le lehet menni – néha még a banki tartozás alá is – bár a kilakoltatási moratórium egyelőre kevésbé motiválja az ilyen típusú eladókat.

Érdemes persze érteni a metanyelvet is – nagyon sokszor az eladás oka nem az, amit az eladó mond. Az összeköltözés, külföldre költözés, más városrészben lévő munkahelyre hivatkozás lehet, hogy csak fedőszöveg: valójában rossz szomszédságot, családi problémát, esetleg válást is takarhat. A banki tartozásokról a pár ezer forintért elérhető tulajdoni lapon lehet informálódni, az eladás sürgősségét pedig a kiköltözési idővel lehet mérni: ha az eladó akár néhány napon belül is kész távozni, valószínűleg nagyon szabadulna már a lakástól.

Régi, de még mindig működő trükkje egyes eladóknak, hogy a második lakásmutatás után (ekkor már vélhető, hogy tetszik a lakás) telefonálnak, hogy feltűnt egy készpénzes vevő, ha Ön szeretné a lakást, szerződni kellene. Nem szabad bedőlni, a legritkább esetben igaz – viszont jó visszajelzés arra, hogy nagyon eladó a lakás.

5. ..és amikor nem.

Bizonyos esetekben az alkuval nem szabad a kelleténél korábban előjönni. Manapság szinte minden ingatlanban van alku – de nem mindegy, mikor kezdődik meg ennek megbeszélése. Az első lakásmutatásnál általában még nem érdemes árról beszélni, a tapasztalatok alapján circa 5 százalékot lehet levonni, de a következő millióig biztosan le lehet menni (pl. 14.7 millió esetén 14-ig). Amennyiben az eladón látszik, hogy nem feltétlenül megélhetésre kell neki az eladó ingatlan vételára, hosszabb tárgyalásra érdemes felkészülni, figyelembe véve a 3-as pontban leírtakat. Ne kezdjen alkuba az eladásban láthatóan nem kompetens személlyel sem, előbb mérje fel, kivel kell ténylegesen tárgyalni: nem minden esetben a tényleges tulajdonos mondja ki a végső árat.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!