<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Csütörtökön hosszú lejáratú kötvényeket értékesített az adósságkezelő, és bár jelentős hozamugrás mellett, de sikerült még a tervezettnél is több papírt eladni. Viszont szeptember eleje óta nem volt ennyire drága a forrásbevonás.

Úgy tűnik, hogy a feltörekvő piacokkal szemben kialakult viszonylag negatív piaci hangulat, a gyengülő és ma délelőtt kétéves mélypontra jutó forint, valamint az Ukrajnában zajló válságos események pénzügyi átgyűrűző hatása a magyar kötvénypiacot sem hagyták érintetlenül. Bár az értékesített mennyiséget illetően nem lehet oka panaszra az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), hiszen sikerült a tervnél több papírt eladni, a hozamok úgy megugrottak, hogy utoljára tavaly szeptember 5-én volt ennyire drága a forrásbevonás.

A részleteket tekintve, összesen 57 milliárd forint értékben akart 3, 5 és 10 éves kötvényeket eladni az ÁKK, amit végül 11 milliárddal túl is szárnyalt - 68 milliárdnyit adott el a papírokból.

3 éves kötvényekből 25 milliárdos meghirdetett keretre a vevők 76,5 milliárdos ajánlatot nyújtottak be, ami tavaly május óta nem látott érdeklődést mutat. Így az adósságkezelő 30 milliárdnyit adott el a papírokból 5,06 százalékos hozam mellett. Ez a két héttel ezelőtti aukcióhoz képest 29 bázisponttal jelent magasabb árazást, a tegnapi másodpiachoz képest pedig 5-tel magasabb ez a hozam.

Az 5 éves államkötvényeink 20 milliárdos keretére 40 milliárdos átlagos érdeklődés mutatkozott, így ebben az esetben az adósságkezelő nem is vont be több forrást a tervnél. Ez szintén jelentősen megugró hozamok mellett tudta csak megtenni, mivel az 5,34 százalékos átlagos hozam 36 bázisponttal magasabb a két héttel ezelőtti aukción kialakult szintnél. A tegnapi másodpiaci jegyzéstől 2 bázisponttal elmarad viszont ez az árszint.

A 10 éves kötvényeinkből a tervezett 12 milliárd helyett 18-at adott el az ÁKK köszönhetően a vevők által támasztott 35,3 milliárdos keresletnek. A hozam a többi futamidőhoz hasonlóan itt is nagyot ugrott, de ami különösen érzékeny pontja a történetnek, hogy ismét a lélektani 6 százalékos szintnél drágábban történt a forrásbevonás. A két héttel ezelőtti aukcuióhoz képest ugyanis 22 bázispontos emelkedés történt, és 6,17 százalékon történt az eladás. Ennél drágábban legutóbb tavaly szeptember elején sikerült vevőt találni a kötvényeinkre, ám nemcsak a 10 éves, de a másik két futamidő átlaghozamára is érvényes ez a megállapítás. Ez az aukciós 6,17 százalékos hozam egyébként 4 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiacnál.

Mélyponton a külföldiek állampapír-állománya

Bár most sikerült a tervezettnél több forrást bevonnia az adósságkezelőnek, egy friss adatból az derült ki, hogy 1,5 éve nem volt ennyire kevés állampapír külföldi tulajdonban. Február 14-én ugyanis egy 100 milliárdos csökkenésnek köszönhetően 4681 milliárd forintra esett az állomány nagysága, ami február 17-én újabb pár milliárd forinttal tovább mérséklődött. A helyzet érdekessége, hogy a 100 milliárdos zuhanás az adósságkezelő első negyedéves finanszírozási terve alapján nem köthető lejárathoz. Így feltételezhetően valamelyik tulajdonos döntött önszántából a magyar papírok eladása mellett.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.