TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. december 13. 09:01

Marx érsek szerint pont a magántulajdon adja meg a szabadságot: akinek semmije sincs, az mindennek ki van szolgáltatva. A HUBBLE űrtávcső csodálatos képei a világmindenségről NEM JÖHETTEK VOLNA LÉTRE a civilizációnk, a technika fejlődése nélkül, az ORVOSTUDOMÁNY a testi egészségünk tekintetében csodákra képes... MIT VÁRUNK EL A TŐZSDÉTŐL - a tőzsdei cégektől, befektetéseinktől!?

Marx érsek szerint pont a magántulajdon adja meg a szabadságot: akinek semmije sincs, az mindennek ki van szolgáltatva.

Az egyháznak kötelessége segíteni az ember tulajdonhoz való jogának gyakorlását" – vallja Reinhard Marx, aki„forradalmi" tettet hajtott végre azzal, hogy könyvet jelentetett meg a napokban gazdaság, üzleti élet és katolicizmus kapcsolatáról, a témát a jelenlegi világválságra kiélezve. A könyv címe nem más, mint: A tőke. Ezt a témát kerülték eddig a katolikus egyházi vezetők az európai országokban, ellentétben a protestáns egyházi irányítókkal.
Forrás: Figyelő

Tegyünk meg egy tiszteletkört és magyarázzuk meg a címet!
A szociális érzékenységéről híres püspök(Prohászka Ottokár), aki korát megelőzte és XIII. Leo pápa enciklikájanak fordítójaként és a gondolatok kifejtőjeként... néhány akkor támadott, de ma is korszerűnek számító "eretnek" művét is visszavonta.."1920-ban tevõlegesen akart részt venni egy új keresztény magyar állam kiépítésében. Nemzetgyûlési képviselõ lett, de rövidesen csalódottan hagyta ott a csak jelszavaiban keresztény parlamentet: „Itthon vagyok; hazajöttem a nagy tragikomédiából, amit nemzetgyûlésnek hívnak" – jegyezte naplójába 1921. február 6-án. "

A FIGYELŐ CIKKE (2008. december 11. TŐKE ÉS ETIKA) ráiirányítja a figyelmet, hogy ma is mennyire aktuális a tőke, a kapitalizmus, a kereszténység, a szociális érzékenység TÉMAKÖRE a válság idején.

Wolfgang Huber evangélikus püspök szerint ez a protestáns tanítások gyakorlatias szellemével, a protestantizmusnak a pénz érték alapon történő megítélésével magyarázható. „A bankár az a személy a társadalmi és közéletben, akinek minden tekintetben a legnagyobb hitele kell, hogy legyen" – magyarázza a püspök, hogy a gazdaság vérkeringése függ a banki hiteltől és a bank hitelességétől.

MIÉRT EGY A TŐZSDÉVEL FOGALKOZÓ OLDALRA TESZEM FEL EZT A CIKKEMET?

MERT: ..."Ez utóbbi most megingott, és mostanság ez számít a legsúlyosabb problémának"....
valamint „A globalizáció tény, azon változtatni nem lehet, de nem is kell. A globalizálódás igazságosabbá tétele viszont emberi kihívás; itt az alkalom, hogy ezen együtt dolgozzanak az államok, a gazdasági szereplők, a munkaadók és a munkavállalók, az egyházak és a média."

HA TEHÁT VAGDALKOZUNK és nem adjuk meg a császárnak, ami a császáré ...ráadásul talán az Istennek sem, ami az Istené...ALAPOSAN FÉLREÉRTJÜK A VILÁGOT !

Az ateista, vagy akár nem-hívő is belátja, hogy létezik társadalom és annak van szabályrendszere. Ez vagy jó, vagy rossz, vagy csak tökéletlen..

A TÖKÉLETLENSÉGEK KÖZÉ tartozik, hogy még a törvények (kodifikált emberalkotta törvények) keretei között maradva is lehet olyan helyzetet teremteni, amely a pénznek a fundamentumoktól - a pénzben, árfolyamban, tőzsdén mért értéknek a a valós, a használati, a jövőbeni értéket reálisan tükröző értéktől való elszakadását eredményezi.

AZ ÍGY MEGKERESETT PROFIT aztán nem is váltható be valós értékekre, élelmiszer, lakás, fogyasztási cikkek - mert teljesen elszakadt a fundamentumoktól!
Így jönnek létre a világválságok, hiszen a világ már a XX. században annyira globalizálódott, "nagy faluvá" zsugorodott, ahol az értékek és értéktelenségek hullámai az egész emberiséget elborítják, a "világgazdaságot" megrengetik...

A HUBBLE űrtávcső csodálatos képei a világmindenségről NEM JÖHETTEK VOLNA LÉTRE a civilizációnk, a technika fejlődése nélkül, az ORVOSTUDOMÁNY a testi egészségünk tekintetében csodákra képes...

Ez pénz, tőke, bankok, részvények, profit nélkül nem lett volna lehetséges..

TEHÁT MIK IS LEHETNEK VILÁGUNK FUNDAMENTUMAI, VALÓS SZÜKSÉGLETEI?

A puszta létezés, étkezés, ruházkodás - aligha!

A motorizáció és a high tec... ma éppúgy hozzátartozik az életünkhöz, mint a fizetőképes kereslet..

R.Marx püspök nem ítéli el automatikusan a busás fizetést húzó menedzsereket sem. Azt vallja, hogy a kiemelt felelősséggel végzett, egy társadalom működéséhez szükséges alapvető feladatok végrehajtását irányító munkát jutalmazni kell, viszonylag sok pénzzel. A kulcsszó: az átláthatóság.

MIT VÁRUNK EL A TŐZSDÉTŐL - a tőzsdei cégektől, befektetéseinktől!?

AZ ÁTLÁTHATÓSÁGOT!

Tehát akkor, ha ez a modell a fejéről ismét a talpára áll, igaz nem irreális hozamígéretekért, de érdemes befektetni vagy spekulálni..A PÉNZÜGYI RENDSZER FENNMARADHAT.. a gazdaság motorja a tőzsde is működhet.
Ámenetileg elfordultunk tőle, mint csalóka légvárainktól, de megtaláljuk a helyünket..

AZOK IS, AKIK A SZAKMÁBAN DOLGOZNAK, azok is akik ügyfelek és mi újságírók sem leszünk "optikai csalódások" és délibábok áldozatai.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Egy idézet a végére, a FIGYELŐ cikkéből:

'Németországban gazdasági hatalmat jelentenek a főbb egyházak, pénzüket fialtatják is rendesen, bár ez az idén nem úgy sikerült, ahogy azt az év elején tervezték. „Az egyház forgatja a pénzét a tőzsdéken, részt vesz a kapitalizmus rendszerében" – közölte a Figyelővel a Rajna-vidéki evangélikus-lutheránus egyház pénzügyi igazgatója, Georg Immel. Egyházközsége Németország második legnagyobb, legerősebb, pénzügyi értelemben legstabilabb ilyen „tömörülése"....'

__________________________________________________________________
megjegyzés: szovák nyelvterületen a püspök nevét PROCHÁSZKA helyesírással használják..
Halála 70. évfordulójáról misével emlékeztek meg!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.