3p

Miközben a magyar tőzsde az ünnep miatt zárva tart, a világ nagy piacain komoly veszteségeket szenvedtek el a befektetők.

Csütörtökön mindvégig negatív tartományban mozogtak, majd nagy veszteséggel zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A vezető európai vállalatok részvényeit követő gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 2,23 százalékkal 3353,48 pontra, az FTSE Eurofirst 300 index 1,94 százalékkal 1477,35 pontra esett. Londonban az FTSE-100 index a kínai devizaleértékelés óta minden egyes napon, azaz nyolc egymást követő kereskedési napon esett. A mostani az index leghosszabb veszteséges periódusa 2011 óta.

A frankfurti DAX index 2,34 százalékot veszített csütörtökön, a párizsi CAC-40 index pedig 2,04 százalékot. A DAX 249,96 ponttal 10 432,19 pontra, a CAC-40 100,55 ponttal 4783,55 pontra csökkent. A DAX index mintegy hét hónapja a legalacsonyabb szintre esett csütörtökön. A német részvények árfolyamát a kínai gazdasági növekedés lassulásának a jelei mellett az euró árfolyamának erősödése is megterhelte. "A kínai konjunktúra gyengülése egyébként is csökkenti a német árucikkek iránti keresletet, az euró árfolyamának erősödése pedig ezt csak tovább rontja" - mutatott rá a Baader-Bank vezető elemzője Robert Halver.

A lassuló világgazdaság, és ezzel a amerikai konjunktúra megtörésétől tartottak a tengerentúlon is, emiatt csökkenéssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsdék főbb mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 357,37 ponttal, 2,06 százalékkal, 16 991,36 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutató 43,74 pontot, 2,1 százalékot veszített értékéből, és 2035,87 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 141,56 ponttal, 2,82 százalékkal gyengült, és 4877,49 ponton zárt.

Az amerikai piacokon az sem segített, hogy a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyve ugyan nem zárta ki a szeptemberi kamatemelést, azonban a szövegből úgy tűnt, a döntéshozók rugalmasan fogják kezelni ezt a kérdést.

A lassuló kínai gazdaság az olaj árfolyamát sem kímélte, a WTI fajta hordónkénti árfolyama 41 dollár alá került. Profitált viszont az eseményekből az arany, amely tovább masírozott felfele és immár 1160 dolláros szinten áll egy uncia.

A bizonytalanság pénteken folytatódhat, hiszen az egyik fontos előrejelző számnak számító Caixin Beszerzési Menedzser Index most közzétett adata hat és fél éves mélypontot mutat. Ennek megfelelően a távol-keleti piacok a Shanghai Composite Index a zárás előtt közel 2 százalékos mínuszban állt, míg a japán piac mutatója Nikkei Stock Average 3 százalékkal zuhant.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!