Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Miközben országosan 28 százalékkal nőtt az ingatlanvásárlások száma tavaly, a külföldiek 65 százalékkal több lakást vásároltak Budapesten.

Miközben a Duna House adatai szerint tavaly 28 százalékkal nőtt az ingatlan-adásvételek száma, a hétfőn napvilágot látott kormányzati statisztika alapján az Európai Unión kívüli országok állampolgárai ingatlanszerzési eljárás keretén belül 48 százalékkal több ingatlant vásároltak Magyarországon. Míg 2014-ben 1862 darab ingatlant vettek az EU-n kívüli állampolgárok (lásd: Az ingatlanpiacon hozott áttörést a keleti nyitás), addig tavaly már 2708-at, amiből 2211 lakóingatlan, 37 üdülő, 13 gazdasági épület és 447 egyéb ingatlan.

A külföldi vásárlások egyébként meglehetősen koncentráltak már ha a vásárlók nemzetiségét nézzük, tavaly ugyanis a kínai (31%) és az orosz (22%) vételek tették ki a vásárlások több, mint felét. Ráadásul, ha hozzájuk vesszük az ukránokat, akkor ez a három náció vitte az ingatlanok kétharmadát. Az ország lakosságához mérten egyébként kiemelkedő a kuvaitiak jelenléte, ők ugyanis tavaly 30 ingatlant vettek meg, ráadásul abból egyet sem Budapesten. Baranyára 18, Győr-Sopronra 11, míg Pest megyére 1 kuvaiti ingatlanvásárlás jutott.

Az olajban gazdag miniállam polgáraival ellentétben a többi, nem EU-s ingatlanvásárló elsősorban a fővárosi piacot preferálta. Budapesten év alatt 65 százalékkal több ingatlant vásároltak, szám szerint 1862-öt, míg 2014-ben "csak" 1127-et. Így a főváros aránya a külföldiek vásárlási között tovább nőtt, 62 százalékról 69-re. Budapesten belül is erős a koncentráció, hiszen a vásárlások 52 százalékát az V., a VI., a VII. és a VIII. kerületek teszik ki. Érdekesség, hogy 2015-ben a XXII. és a XXIII. kerületben egyetlen egy ingatlan tulajdonjoga sem került nem EU-s állampolgárhoz.

A fővároson túl jelentősebb forgalom az agglomerációs Pest (6%), a határmenti és vágtató iparú Győr-Sopron(4%) és az orosz-ukrán vevők által dominált Zala megyében volt (7%). Ebben a balatoni közigazgatási egységben a vásárlások 69, illetve 18 százaléka esett az oroszokra, illetve ukránokra, vagyis összesen 87 százalék. Még ennél is koncentráltabb a piac Hévízen, ahol a két keleti náció vásárlásainak aránya 94 százalék volt 2015-ben.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.