<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) december 16-án rendkívüli közgyűlést tart, a napirenden igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok visszahívása és újak választása is szerepel.

A tőzsde honlapján hétfőn közzétett meghívó szerint döntenek a megválasztott tisztségviselők díjazásáról is, valamint alapszabály módosítások lesznek még napirenden. A közgyűlési részvételhez a részvénykönyvet december 14-én zárják le. A részvényes a közgyűlésen akkor vehet részt, ha annak időpontját két munkanappal megelőzően bejegyzik a részvénykönyvbe.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) november 20-án írt alá adásvételi szerződést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 68,8 százalékos tulajdonrészének megvásárlásáról az osztrák CEESEG AG-val és az Österreichische Kontrollbank AG-val. A magyar jegybank ezzel minősített többségi tulajdonosává válik a magyar értéktőzsdének, amely ezzel a lépéssel ismét nemzeti tulajdonba kerül. Mivel a részvények 6,95 százalékát már eddig is az MNB birtokolta, tulajdonrésze a vásárlással 75,8 százalékra nő. A vételár részvényenként 3550 forint, azaz a teljes csomagért 13,2 milliárd forintot fizet a jegybank. Az adásvételhez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása is szükséges. A jegybank korábban azt közölte, hogy ez várakozásai szerint a december 18-ával záruló hétig megtörténik.

Az MNB november 26-án megerősítette azt a sajtóértesülést is, hogy Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi alelnöke lesz a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új elnöke, aki megtartja alelnöki posztját is a jegybankban. A BÉT vezérigazgatója pedig Végh Richárd lesz, aki jelenleg az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatói pozícióját tölti be. A BÉT jelenlegi elnöke Michael Buhl, alelnöke Szécsényi Bálint, vezérigazgatója Katona Zsolt.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.