2016. január 4. 18:40

Ugyan Ázsiában és Európában nagyobb mínuszokat lehetett látni, a BUX-nak sem hozott szerencsét az év első kereskedési napja.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 288,08 pontos, 1,20 százalékos csökkenéssel, 23 632,57 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 4,9 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző tőzsdenapi záráshoz képest.

Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank üzletkötője az MTI-nek elmondta: negatív volt a nemzetközi hangulat, de ez csak mérsékelten hatott a BUX-indexre. A BÉT továbbra is jobban teljesít a nemzetközi börzéknél, az árfolyamcsökkenés Budapesten enyhébb volt.

Az alacsony forgalomban a vezető részvények mínuszban zártak, az év első kereskedési napján eladói nyomás volt érzékelhető - tette hozzá.

Az elemző szerint a BUX és a nemzetközi indexek mozgását is a hajnalban kiadott kínai makrogazdasági adat befolyásolta leginkább. (mfor.hu szerk: Felfüggesztették a kereskedést, beszakadt a kínai tőzsde) A korábbinál és a vártnál is gyorsabb visszaesést jelzett a decemberi kínai feldolgozóipari felmérés.

Sándor Dávid, a KBC Equitas elemzője az M1 aktuális csatornán úgy fogalmazott: a nemzetközi börzéken kockázatkerülő stratégia érvényesült. Az elemző szerint az év eleji kezdés iránymutató lesz az egész évre.  

A Mol 205 forinttal, 1,44 százalékkal 14 050 forintra csökkent, 822,4 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 61 forinttal, 1,02 százalékkal 5939 forintra esett, forgalmuk 2,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 406 forintot ért, forgalma 157,1 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 98 forinttal, 1,78 százalékkal 5400 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el.

A forint ugyanakkor erősödni tudott az euróval szemben, este 19.30-kor egy közös európai fizetőeszközért 314,7 forintot kell adni. A dollár viszont drágult, jelenlegi árfolyama 290,9 forint.

A forintos kötvények másodpiacán a 3 és a 12 hónapos diszkont kincstárjegyek hozama alaposan megugrott, 14, illetve 6 bázisponttal. A hosszú papíroké viszont 1-1 bázisponttal csökkent.

MTI/mfor.hu