<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Századvég legfrissebb felmérése szerint a többség hallott az állami nyugdíjrendszerben való átlépés lehetőségéről, és kész fontolóra is venni azt.

A kérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy 2011-től szabadon eldönthető, szeretne-e valaki magánnyugdíj-pénztár tagja lenni, vagy visszalép az állami pillérbe. A pénztártagok 9 százaléka nem értesült még erről a lehetőségről - olvasható a felmérésről készült, az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglalóban.

A Századvég november 19. és 21. között kérdőíves közvélemény-kutatása során 800, magánnyugdíj-pénztári tagsággal rendelkező, felnőtt korú személyt kérdezett meg.

A válaszadók 51 százaléka kész megfontolni az átlépés lehetőségét, 32 százalékuk elzárkózott ettől a lehetőségtől, 17 százalékuk pedig nem tudott vagy akart válaszolni a kérdésre.

A felmérés során arról is kérdezték a biztosítottakat, hogy a pontos összeg megnevezése nélkül, tudják-e mennyi megtakarítással rendelkeznek magánnyugdíj-pénztári számlájukon. A tagok többsége, 37 százaléka nem tudta, mennyi pénz van az egyenlegén, 34 százalékuk nagyjából, 29 százalékuk pontosan tudta hány forint van számláján.

A kutatás szerint a válaszadók többsége elégedetlen a majdani kifizetések várt mértékével. A magánnyugdíj-biztosítással rendelkezők 54 százaléka gondolta úgy, hogy valószínűleg nem fog majd túl jó nyugdíjat kapni, 21 százalékuk úgy vélte, valószínűleg kedvező nyugdíjra tesz majd szert, míg a megkérdezettek negyede nem adott értelmezhető választ.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján bejelentette: "a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer (...) megszűnik, a három pillérből, kettő, az állami és az önkéntes marad". Hozzátetette azt is, hogy a kormány véleménye szerint a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer zsákutca.

A felhalmozott magán-nyugdíjpénztári vagyon kisebbik részét, a nyugdíjbiztosítási alap hiányának kiegyenlítésére fordítja a kormány, jövőre 530 milliárd forintot, 2012-ben 250 milliárd forintot, a többit az államadósság csökkentésére, ami középtávon évi 300-400 milliárddal csökkenti a költségvetés kamatterheit - magyarázta a miniszter.

Matolcsy György elmondta: a következő napokban nyilvánosságra kerül, hogy milyen feltételek mellett működhetnek a jövőben a magánnyugdíjpénztárak, és "sem a belépés, sem a maradás nem lesz kötelező, (...) a feltételek változni fognak". Jelezte azt is, hogy a befizetett összeg maradéktalan kifizetésére vonatkozó eddigi állami garancia megszűnik.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.