<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Marc Faber szerint az állami ösztönzők csak az igazság pillanatát tudták elodázni. Küszöbönállhat viszont a következő szakasz, amelynek során összeomolhat a pénzügyi rendszer és az azt követő újabb pénzügyi válság során államcsődök sem elképzelhetetlenek.

Tetőzhettek idén a részvényárfolyamok, a kiújuló deflációs félelmek miatt rövid távon akár 20 százalékos korrekció is jöhet Marc Faber tőzsdeguru szerint, írja a Napi Gazdaság.

Nem lenne nagy meglepetés, ha idén már tetőztek volna a részvényárfolyamok, mivel a reálgazdasági mutatók várhatóan nem javulnak számottevően, így eljöhet a régóta esedékes korrekció is - idézi a Bloomberg a CLSA hongkongi éves befektetői konferenciáján nyilatkozó Marc Fabert. A szakember még az éves mélypont napján, március 9-én adott interjújában pontosan jósolta meg a rallyt, amelyet a gazdaságélénkítő csomagok várható hatásával indokolt. Pénteki előadásában Faber megerősítette a nyugati piacokra vonatkozó negatív kilátásait, mivel szerinte az ösztönzők csak az igazság pillanatát tudták elodázni. Küszöbönállhat viszont a következő szakasz, amelynek során összeomolhat a pénzügyi rendszer és az azt követő újabb pénzügyi válság során államcsődök sem elképzelhetetlenek.

A világvége-szcenárió bekövetkeztéig azonban rövid távon a dollár talpra állhat jelenlegi túladott helyzetéből, ami rossz hatással lehet a részvényekre - véli Faber. A kockázatkerülő amerikai befektetők ugyanis a deflációs félelmek miatt hazamenekíthetik nemzetközi eszközökbe fektetett vagyonukat. A tőzsdei korrekcióval egyetemben az arany akár 920 dollárig is gyengülhet, így a szeptember eleji, unciánkénti 1000 dolláros szint átlépése megtévesztő kitörésnek bizonyulhat. A dollár a rövid távú erősödés ellenére a brit fonttal együtt halálra ítélt deviza, mivel a magas szintű eladósodás finanszírozására kibocsátott államkötvényeket a jegybankok lesznek kénytelenek felvásárolni, lökést adva ezzel az inflációnak. Ezzel szemben az alacsony adóssággal rendelkező ázsiai országok, így Kína, India, Indonézia vagy a Fülöp-szigetek az Egyesült Államok és Nagy-Britannia gazdasági visszaesése esetén is képesek lesznek a növekedésre, írja a Napi.


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.