<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A hatáskörrel rendelkező német pénzügyi felügyelet vizsgálatát kezdeményezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert a Timberland Capital Management GmbH befektetési vállalkozás a magyar jogszabályok által nem ismert nyereségrészesedési jogot értékesít Magyarországon - közölte a jegybank csütörtökön.

Az MNB közleménye szerint a német székhelyű Timberland Capital magyarországi tevékenysége felveti a befektetési vállalkozásra vonatkozó jogszabályok megsértésének gyanúját. Ezért az MNB hivatalból értesítette a hatáskörrel rendelkező felügyeleti hatóságot és kezdeményezte a vizsgálatot - írták.

Az MNB-hez érkezett jelzések alapján a Timberland Capital vélhetően közvetítői hálózatot működtet Magyarországon. Kiemelték: amennyiben a német pénzügyi felügyelet megállapításai szerint a Timberland Capital jogszerűen végzi magyarországi tevékenységét, a társaság részére közvetítői tevékenység akkor is kizárólag a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően, a függő ügynöki kapcsolat MNB-nek megtett bejelentését követően végezhető.

A jegybank közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az MNB függő ügynöki nyilvántartása nem tartalmaz bejelentett kapcsolatot magyarországi közvetítő, mint megbízott, és a Timberland Capital, mint megbízó között, így nagy valószínűséggel bármely közvetítői tevékenységet végző ügynök jogszabályellenesen jár el. Ha a német hatóság megállapításai alapján a Timberland Capital magyarországi tevékenységét esetlegesen a vonatkozó engedélyein túlterjeszkedve, vagy azok nélkül végzi, úgy a részükre bejelentés nélkül  végzett közvetítői tevékenység is súlyosabb megítélés alá esik - jelezte a jegybank.

Az MNB tájékoztatása szerint a Timberland Capital - határon átnyúló szolgáltatás keretében - kizárólag megbízás felvétele és továbbítása, megbízás végrehajtása az ügyfél javára, továbbá portfoliókezelés, valamint befektetési tanácsadás szolgáltatási tevékenységek végzésére jogosult.

Az MNB figyelmeztet arra, hogy a befektetők számára kiemelt kockázatot jelent, ha a határon átnyúló tevékenység keretében szolgáltatást nyújtó intézmények felügyeletét a pénzügyi intézmény székhely szerinti felügyelete látja el. A befektetőknek esetlegesen a Timberland Capitalt érintő kérelmeikkel, panaszaikkal így nem az MNB-hez, hanem a német felügyelethez kell fordulniuk.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.