3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Folytatódott a forinterősödés hétfőn a bankközi devizapiacon, tovább ment az OTP a tőzsdén.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 55,90 pontos, 0,20 százalékos emelkedéssel, 27 868,79 ponton zárt hétfőn. Az elemzők szerint az OTP húzta felfelé a magyar tőzsde forgalmát és az indexet. A részvénypiac forgalma 4,3 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen fejezték be a kereskedést az előző napi záráshoz képest.

Puzsár József, a KBC Equitas elemzője az M1 aktuális csatornán kifejtette: nem sok minden történt a hétfői kereskedési napon a Budapesti Értéktőzsdén, főként a Mol és az OTP részvények emelkedése miatt tudott pluszban zárni a BUX. Európában és Észak-Amerikában sem nagyon lehetett látni óriási elmozdulásokat, érdemi piacbefolyásoló hírek nem láttak napvilágot hétfőn. Napközben emelkedett az olaj ára azok után, hogy Oroszország vélhetően kész ismét tárgyalni a termelési kvóták korlátozásáról.

Puzsár József elmondta: a forint árfolyama 310 forint alatt van az euróval szemben, ez közel négyhavi csúcs. Ha még tudna kicsit erősödni a forint, 308-309 forint körülire, akkor meg lenne az utoljára áprilisban látott csúcs. A régiós devizák is jól szerepeltek, a forint kiemelkedőbb teljesítményt nyújtott.

Az euróval szemben 309,55 forinton négyhavi csúcsot döntött az árfolyam, és tovább erősödött. Nem sokkal este hét óra előtt az eurót 309,40 forinton jegyezték. Reggel 309,80 forint volt az árfolyam. Egy amerikai dollár 276,42 forintot ért a reggeli 277,50 forint után. A svájci frank 283,95 forinton forgott, reggel 284,48 forinton jegyezték.

Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: a múlt héten befejeződött a gyorsjelentési szezon, de OTP-vel kapcsolatos hír jutott hétfőre is. Elsősorban a HSBC céláremelésére figyeltek a befektetők, a bank ugyanis 8500 forintra emelte az OTP-re vonatkozó célárat, ami majdnem 20 százalékos felértékelődési potenciál. Emellett más, kisebb elemzőházak is pozitív gyorsjelentés-értékelést adtak ki az OTP-ről. Ez volt az oka annak, hogy az OTP forgalma volt a legjelentősebb hétfőn a magyar börzén.

A Mol 110 forinttal, 0,64 százalékkal, 17 410 forintra erősödött, 777,7 millió forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 21 forinttal, 0,29 százalékkal, 7170 forintra nőtt, forgalmuk 2,8 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,68 százalékkal, 438 forintra csökkent, forgalma 87,2 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 5 forinttal, 0,09 százalékkal, 5675 forintra esett, a részvények forgalma 507,0 millió forintot ért el.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!