4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Tegnap az amerikai tőzsdezárás után több jelentős cég is a vártnál gyengébb második negyedéves eredményeket közölt, ezek befolyásolhatják ma a kereskedés irányát. Különösen a Merrill Lynch eredménye érintheti érzékenyen a piacokat.

A Merrill Lynch és a Google a vártnál gyengébb eredményeket közölt a tegnapi tőzsdezárás után, míg a Yahoo eredményei megfeleltek a várakozásoknak, mégis estek a cég részvényei. A Merrill gyenge eredménye különösen azért lehet érdekes, mert a JP Morgan és a Wells Fargo kedvező jelentései után sokan bíztak abban, hogy a pénzügyi szektor kezd magához térni. Őket most egy kicsit megint kijózaníthatja a vártnál nagyobb veszteség.

A Merrill Lynch a világ legnagyobb brókercége, mely a második negyedévben 4,89 milliárd dolláros veszteségről számolt be, ezért kénytelen volt több jelentős vagyonát is pénzzé tenni. A Bloomberg médiatársaságban birtokolt üzletrészt 4,4 milliárd dollárért adta el a vállalat, a Financial Data Services nevű leányvállalatáért pedig 3,5 milliárdot kapott.

Az elemzők előzetesen arra számítottak, hogy a részvényenkénti veszteség 1,91 dollár lesz a cégnél, végül a tényleges eredmény ezt jócskán alulmúlta, részvényenként 4,97 dolláros veszteséget könyvelt el a cég. A Merrill már korábban összesen 29 milliárd dollárnyi veszteséget írt le, most az elmúlt három hónapban újabb veszteségek érték a céget.

A héten a Wells Fargo és a JP Morgan vártnál kedvezőbb eredményeinek hatására már kezdtek optimisták lenni a befektetők a pénzügyi szektorral szemben, többen úgy vélték, hogy véget érhetnek a hitelválság következményei. Tavaly összesen 300 milliárd dollárnyi veszteséget írtak le a pénzügyi cégek és brókertársaságok világszerte, egyesek szerint ez elérheti az 1000 milliárdot idén.

A Merrill részvényei m ég 9,8 százalékos erősödéssel zárták a tegnapi kereskedést, majd az eredmények közlése után meredeken lefelé fordult az árfolyam a zárás utáni elektronikus kereskedésben.

A Google is tegnap közölte második negyedéves számait, melyek ugyan jobbak lettek a tavalyinál, de a gazdaság lassulása miatt elmaradtak a várttól. A cég nyeresége 1,25 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi második negyedév 925 milliós adata után. A bevételek 39 százalékkal emelkedtek egy év alatt, a részvényenkénti nyereség viszont kissé elmaradt a várakozásoktól.

A hírek hatására a Google-papírok 7,6 százalékkal lettek olcsóbbak a zárás után az elektronikus kereskedésben.

A Microsoft profitjának 42 százalékos emelkedéséről számolt be, a cég bevételei elérték a 15 milliárd dollárt. A nyereség kicsivel elmaradt az elemzői várakozásoktól, ezért főleg az online hirdetési piac gyengélkedése okozható. A cég profitja 4,3 milliárd dollár volt a június 30-án zárult negyedévben, ez részvényenként 46 centet jelent.

A cég bevételei 18 százalékkal emelkedtek egy év alatt, 13,4 milliárd dollárról 15,8 milliárdra nőttek. A konszenzus szerint az elemzők ennél kicsivel alacsonyabb bevételre számítottak.

Az IBM szintén tegnap közölte második negyedéves eredményeit, melyek felülmúlták a szakemberek várakozásait. A számítógépes cég profitja 22 százalékkal ugrott meg, azonban a gazdaság általános állapotáról szóló negatív hírek a várt rally helyett visszavetették a cég részvényeinek árfolyamát.

Az IBM nyeresége 2,77 milliárd dollár volt a második negyedévben, ez részvényenként 1,98 dollárt jelent. A részvényenkénti nyereség így 16 centtel volt magasabb a vártnál. Az eladások 26 százalékkal nőttek, 26,8 milliárd dollárt tettek ki, ami 900 millióval ahaldta meg a várakozásokat.

Az IBM-részvények értéke tegnap napközebn 58 centtel emelkedett, majd a zárás utáni elektronikus kereskedésben 40 centet veszítettek a papírok.

Összességében a tegnap közölt vállalati eredmények jórészt gyengébbek lettek a vártnál, ezek a hírek ma fejthetik ki hatásukat a részvénypiacokon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!