2017. július 3. 04:10

Kiemelt cél az elektronikus fizetés ösztönzése, ennek kapcsán új, mindenki számára elérhető bankszámla-konstrukció bevezetéséről tárgyal a Nemzetgazdasági Minisztérium - mondta a Világgazdaságnak Hornung Ágnes, a tárca pénzügyekért felelős államtitkára.

A lap hétfői számában megjelent interjúban az államtitkár kiemelte: a kormányzat elkötelezett az elektronikus fizetés ösztönzése mellett, már csak azért is, mert ez nemcsak az ügyfelek kényelmét szolgálja, nagyban segít a feketegazdaság visszaszorításában is.

A fő cél azonban ennél távolabbra mutat: céljuk a pénzügyi tudatosság növelése. Ennek keretében a kormány a minisztériumot bízta meg a pénzügyi tudatosság stratégiájának kidolgozásával. A témában a piacon nagyon sok az önálló kezdeményezés, a fő feladat ezek összefogása, szintetizálása, egységes rendszerbe szervezése. A tudatos fogyasztók megkövetelik majd az új technológiák alkalmazását, és ezeket megfelelő keretek között a jogalkotók is támogatják - mutatott rá Hornung Ágnes hozzátéve: komoly felelősségük, hogy mindenki számára biztosítva legyen az olcsó szolgáltatás. Ennek érdekében tárgyalnak a bankszövetséggel egy mindenki számára elérhető bankszámla koncepciójáról, amelynek részletei lassan véglegesítődnek, és amelyről a kormány őszig döntést is hozhat.

A magyar bankrendszerről szólva az államtitkár úgy fogalmazott: értékelésük szerint csak egészséges és versenyző bankrendszer tudja alátámasztani a gazdasági növekedést. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a költségek túl vannak árazva a bankoknál.

MTI