<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Szinte menekülnek az indexált befektetésektől és jóval rugalmasabb megközelítést preferálva sokkal inkább célzott befektetési lehetőségeket keresnek a feltörekvő piaci befektetési alapok - derül ki a Reuters Global Investment Outlook Summit rendezvényen Londonban elhangzottakból.

Az alapkezelők dilemmáját jól példázza, hogy miközben a mértékadónak tekintett MSCI feltörekvő piaci értékpapír árfolyamindex - főként Brazíliának és Kínának köszönhetően - 12 százalékot veszített az év eleje óta, az olyan "kis játékosé", mint Magyarország 30 százalékkal erősödött. Hasonlóképpen az orosz rubelkötvények már 20 százalékot hoztak az idén a befektetőknek, szemben a feltörekvő piaci szuverénadósság-index  - Brazília és Dél-Afrika hozzájárulásának köszönhető - kétszámjegyű százalékos esésével.

Az alapkezelők emiatt kezdenek felhagyni az indexált befektetésekkel és döntéseikben inkább az egyes országokra jellemző pozitív és negatív tényezőkre összpontosítanak.

A Columbia Threadneedle alapkezelő például már a "go anywhere" befektetési stratégiát követve kezdi figyelmen kívül hagyni a feltörekvő és a fejlett piacok között szerinte már egyébként is elmosódó határokat.

"Már nem az a cél, hogy egy bizonyos eredményt érjünk el a feltörekvő piacokon, hanem hogy megtaláljuk a lehetőségeket ott, ahol csak lehet" - mondta Mark Burgess befektetési igazgató a Reuters Global Investment Outlook Summit rendezvényen Londonban.

Az alapkezelők tehát már újabban a feltörekvő piaci részvények, helyi és konvertibilis devizák, valamint vállalati kötvények legtarkább egyvelegét állítják össze befektetési portfolióikban. Nem ritka, hogy például egy orosz szupermarket lánc részvényei és egy indiai bank kötvényei egymás mellett szerepelnek valamely portfolióban.

A Ken Lambden, a Baring Asset Management befektetési szakembere szerint az alapkezelői szakmában terjed a "benchmark agnostic" magatartás, azaz a befektetési szakemberek döntéseikben egyre kevésbé támaszkodnak az összesítő mutatókra, ehelyett inkább kiválogatják a nekik tetsző befektetési lehetőségeket.

A "benchmark" árfolyamindexek mindezek ellenére fontos szerepet töltenek be a befektetési döntésekben, hiszen az intézményes befektetők ezekhez képest mérik alapkezelőik teljesítményét. Ugyanakkor sok esetben az alapkezelők mandátuma sem engedi meg, hogy tetszésük szerint eltérjenek az indexektől befektetési döntéseikben. "A szakma természetéből fakad, hogy befektetési döntéseiben erősen indexkövető, és sok megbízó egyébként is csak csekély eltérést enged meg ettől" - mondta Richard House, a Standard Life Investments feltörekvő piaci fix hozamú befektetési igazgatója.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.