2008. június 5. 12:09

Az Európai Központi Bank és a Bank of England egyaránt változatlanul hagyta az alapkamat szintjét mai ülésén.

Az európai alapkamat így már egy éve 4 százalékon áll, míg a Bank of England kamatszintje 5 százalékon látszik stabilizálódni a mai döntés után. A mostani kamattartás jórészt az inflációs nyomásnak köszönhető a szakemberek szerint, az infláció szintje ugyanis megköti a döntéshozók kezét.

Az EKB most az amerikai jegybankkal ellentétes utat jár be: míg a Fed folyamatosan kamatot csökkentett, hogy élénkítse a gazdaságot, addig az EKB mereven kitart inflációs céljai mellett, és nem hajlandó csökkenteni az alapkamatot. A Bank of England korábban 5,5 százalékról csökkentette 5 százalékra az alapkamatot, de immár második hónapja változatlanul hagyja, mivel az infláció nem tesz lehetővé újabb kamatvágást.

Az angol nemzeti bank az év első hónapjaiban csökkentette kétszer a kamatot 25-25 bázisponttal, mivel akkor a gazdaság lassulása volt a középpontban. Most azonban sorozatosan érkeznek rossz hírek az inflációról és az angol gazdaság állapotáról, ezért nem lehetett ismét csökkenteni.

Ugyanez a gond az EKB esetében is: "Túl nagyok az inflációs kockázatok ahhoz, hogy lépni lehessen" - fogalmazta meg egy elemző.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.